Sari la conținut

Una dintre cele mai grave boli venerice este din ce în ce mai amenințătoare

Clamidia este o infecție cu transmitere sexuală comună
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea clamidiei implică utilizarea regulată a prezervativelor

Gonoreea, una dintre cele mai vechi boli venerice este extrem de periculoasă și în ultimii ani tot mai dificil de tratat.

De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății susține că boala a devenit din ce în ce mai rezistentă la tratamentele existente. De aceea, este atât de importantă prevenirea îmbolnăvirii, practicarea relațiilor sexuale obligatoriu cu prezervativ.

Gonoreea este cunoscută încă din Antichitate, iar astăzi este în continuare considerată cea mai des întâlnită afecțiune cu transmitere sexuală.

Agentul etiologic al gonoreei este un microb denumit Neisseria gonorrheae, descoperit încă din 1879 de biologul Neisser. Acesta este un microb specific uman, animalele nu fac boala. Microbul se poate foarte ușor localiza pe mucoasa uretrală, mucoasa colului uterin și a uterului, mucoasa faringiană, conjunctivală și anală.

Mai grav este că la femei de foarte multe ori boala nu este diagnosticată mereu, deoarece simptomele nu sunt corect intrepretate. Mai corect spus, simptomele precum dureri la urinare, dureri în timpul actului sexual sau secreții anormale sunt deseori trecute cu vederea. În schimb, la bărbații boala este mai des diagnosticată, iar simptomele sunt: arsuri și dureri la urinare, prurit, secreții de culoare galbenă.

Medicii avertizează că în lipsa diagnosticării timpurii și a inițierii tratamentului, boala poate da complicații serioase. Printre complicații se regăsesc: blocarea trompelor uterine la femei și implicit apariția infertilității, dar se poate ajunge și la septicemie, endocardită, nefrite, meningită gonococică. Nu în ultimul rând, se pot forma abcese la nivelul abdomenului iar spargerea lor duce la peritonită acută. Bărbații pot să aibă complicații renale sau să dezvolte afecțiuni la nivelul testicolelor.

Prevenirea gonoreei este extrem de simplă. Cu ajutorul prezervativului boala nu se poate lua, cel puțin în proporție de 95%. De asemenea, nu trebuie omis faptul că dacă unul dintre parteneri este infectat, tratament trebuie să facă ambii parteneri. În timpul tratamentului, nu se realizează raporturi intime. Totodată, nu accepta niciun contact sexual întâmplător mai ales dacă nu ai de gând să folosești prezervativul. Din păcate, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății susțin că această boală a devenit tot mai greu de tratat, fiindcă a devenit rezistentă la multe antibiotice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel