Sari la conținut

Bomba momentului. Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, demiși de premier. Reacții la cald

Reacțiile specialiștilor

Bomba momentului. Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, demiși de premier. Reacțiile politicienilor români

Florin Cîţu a anunţat, miercuri, 13 aprilie,  oficial că a cerut demiterea lui Vlad Voiculescu şi a secretarului de stat Andreea Moldovan şi că a înaintat cererea către Klaus Iohannis. Demiterea lui Vlad Voiculescu are loc după săptămâni de tensiune în coaliție.

Cu toate acestea, decizia premierului a venit la o zi după ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu.

Nu mi se pare că asta (ordinul semnat de Andreea Moldova – n.e.) ar justifica demiterea unui ministru în cadrul unei coaliţii. Premierul era informat, discuţia despre criterii de carantină era de o lună. Ordinul conţine recomandări pentru autorităţile locale, dar stabileşte mai multe criterii şi aduce echilibru privind deciziile de carantinare între localităţi”.

Ionuț Moșteanu, USR

Nu este justificată decizia premierului, mai ales că luni a fost o discuţie a Coaliţiei în care părea că lucrurile s-au clarificat. Este un act de agresiune al premierului în această coaliţie”

Mie nu, nu mi se pare deloc justificată, mai ales că a fost o discuție în timpul zilei de luni, la care am și participat și părea că s-au clarificat niște lucruri și pașii următori.

Nu mi se pare că asta (ordinul semnat de Andreea Moldovan, n.e.) ar justifica demiterea unui ministru în cadrul unei coaliţii. Premierul era informat, discuţia despre criterii de carantină era de o lună. Ordinul conţine recomandări pentru autorităţile locale, dar stabileşte mai multe criterii şi aduce echilibru privind deciziile de carantinare între localităţi”.

Victor Ponta, fost premier

„Este prima dată în ultimii 5 ani când Prim-Ministrul Guvernului României acționează și ia decizii așa cum trebuie să facă un Prim Ministru! Să sperăm că devine o regulă – nu o excepție!”, a scris Victor Ponta, pe pagina de Facebook.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății

„În acest moment, în condițiile în care partidul meu ar coordona Ministerul Sănătății, aș reveni ca ministru”, a spus Tătaru.

Gabriela Firea, PSD

„A plecat “Diamantul Pur”, vine tatăl diamantului! A plecat și doamna secretar de stat ruptă de realitate! Să sperăm că vor numi un om normal, competent, uman! Vai de bolnavi! Vai de medici! Vai de noi!
Revocarea lui Vlad Voiculescu a venit mult prea târziu pentru mulți români care și-au pierdut viața sau și-au distrus sănătatea!
Sunt 4 luni în care au ars spitale, în care morții de COVID au fost batjocoriți, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuați din spital în miez de noapte, în care pacienții au murit cu zile din cauza avariilor de la instalațiile cu oxigen.
4 luni în care Iohannis a tăcut complice, iar Cîțu și întreaga Coaliție a Austerității au protejat acest ministru catastrofă!”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Kelemen Hunor, liderul UDMR

„Este decizia şi competenţa, atributul constituţional exclusiv al premierului, nu se comentează, ci se anunţă şi se aplică. Deci, din acest punct de vedere, prea multe comentarii n-aş vrea să fac.

Sigur, au fost mai multe motive şi multe momente care au dus la această decizie a premierului. Coaliţia trebuie să meargă mai departe, că noi ne-am asumat responsabilitatea pentru toată ţara.

Nu văd motive pentru o altă formulă de guvernare şi coaliţia nu s-a format pentru un singur om, nu s-a format pentru un singur partid. Guvernul are la bază un acord de coaliţie, un program de guvernare şi nişte deziderate mari, importante pentru ţară. Deci, aşteptăm nominalizarea unui nou ministru”, a afirmat vicepremierul.

Sorin Grindeanu, PSD

„Decizia vine prea târziu. E a doua moțiune depusă în urmă cu două zile de către colegii mei, moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății. Noi am avertizat încă din urmă cu două luni de la prima moțiune când au apărut primele semnale că lucrurile o iau razna în plină pandemie.

Din păcate a funcționat acea solidaritate guvernamentală, dincolo de tragediile care s-au întâmplat până la acea moțiune și și după. Iată cu destul de mare întârziere premierul Cîțu l-a demis. E un lung șir de gafe pe care ministrul Voiculescu le-a făcut în această funcție.

Pornind de la modul în care s-a gestionat Matei Balș, scandalul datelor scurse de la Ministerul Sănătății, scandalul Foișor, scandalul legat de înmormântări,etc.”, a declarat Sorin Grindeanu, prim vice-președintele PSD.

Virgil Guran, PNL

„E clar, că acum câteva minute erau în discuții cu Dan Barba, înseamnă că au ajuns la această concluzie comună. Eu am mai spus, ministrul propus de USR PLUS trebuia USR-ul să ajungă la această concluzie.

După părerea mea, ce s-a întâmplat acum cu acest ordin, a fost în neregulă. Este clar că nu se face așa ceva. În același timp, referitor la doamna Moldovan, consider că este o măsură corectă, faptul că a fost demisă.

Am înțeles că este un medic bun, apreciez acest lucru, dar din punct de vedere al manageriatului se pare că nu a făcut ceea ce trebuie. Eu am înțeles că s-a discutat mult în USR pe această temă. Este clară situația că în sănătate avem nevoie de reforme majore și de probleme importante care trebuie puse la punct, iar ultimele evenimente demonstrează că nu așa trebuie făcut.”

Dacian Cioloș, președinte PLUS

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil.
Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public.
Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a scris dacian Cioloș pe contul său de Facebook.

Marcel Ciolacu, președinte PSD

„Revocarea lui Vlad Voiculescu a venit mult prea târziu pentru mulți români care și-au pierdut viața sau și-au distrus sănătatea!

Sunt 4 luni în care au ars spitale, în care morții de COVID au fost batjocoriți, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuați din spital în miez de noapte, în care pacienții au murit cu zile din cauza avariilor de la instalațiile cu oxigen.

4 luni în care Iohannis a tăcut, iar Cîțu și întreaga Coaliție a Austerității au protejat acest ministru catastrofă!

PNL, USR+ și UDMR să nu îndrăznească să mai pună astfel calamități în fruntea Sănătății, precum Voiculescu sau Tătaru. E timpul să pună un profesionist care știe ce trebuie făcut în această criză sanitară!”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Iulian Bulai, USR

„Mafia din sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi mulțumesc lui Vlad Voiculescupentru ce a făcut până acum. Toți cei care sabotează reformele din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu. Toți cei care susțin mafia vor deconta această decizie. Lupta continuă!”, a scris Bulai pe contul său de Facebook.

Claudiu Târziu, AUR

„Cineva trebuie să răspundă nu doar politic, pentru tot ce au trăit românii în ultima vreme. În Senat, am iniţiat constituirea unei comisii de anchetă pentru impardonabilul eveniment de la Spitalul Foişor, când mulţi pacienţi au fost scoşi în miez de noapte şi trimişi acasă, deşi nu erau repuşi pe picoare, li s-a afectat sănătatea, trebuie cercetat de ce s-a petrecut acolo, la un asemena eveniment şi dacă sunt şi alţi vinovaţi în afară de ministrul proaspăt demis. „

Ludovic Orban, lider PNL

Reporter: Este o decizie corectă plecarea lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății?

Ludovic Orban: Cu siguranță, da!

Reporter: Ați susținut?

Ludovic Orban: Normal!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.