Sari la conținut

BPOC, boala care bagă mii de români în spital. Medic: „Cei mai afectați sunt bărbații de peste 60 de ani”

boli pulmonare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.com
Boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global

În contextul Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ major al acestei patologii asupra vieții pacienților și a întregului sistem de sănătate din România.

România cheltuie anual aproximativ 220 milioane de lei pentru 81.000 de cazuri de spitalizare, continuă și de zi. Această sumă reprezintă 1% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Peste 30% dintre cazurile cu diagnostic principal de BPOC, luate în evidență la nivel de spital, s-au prezentat cu o exacerbare acută.

Medic: „Cei mai afectați sunt bărbații de peste 60 de ani

 

Mulți pacienți cu BPOC care necesită spitalizare de mai multe zile sunt pensionari și, în general, persoane cu venituri limitate.

„În România, BPOC are un impact important asupra populației generale, 8,3% dintre români fiind diagnosticați cu această boală care generează costuri importante la nivelul sistemului de sănătate.

Pacientul cu BPOC stă mai multe zile internat în spital: o analiză preliminară făcută de SRP arată că la nivelul unui an calendaristic, peste 60% dintre pacienți au o durată a spitalizării de cel puțin 5 zile, un procent semnificativ dintre ei depășind 8 zile.

De asemenea, pacienții cu BPOC sever stau mai multe zile internați la terapie intensivă versus alte patologii.

Cei mai afectați sunt bărbații, cu un procent de 69% din cazuri, iar 77% sunt pacienți cu vârsta peste 60 de ani.

74% dintre acești pacienți sunt pensionari – persoane cu venituri de multe ori limitate. Cu toate acestea, în România, nivelul de compensare a medicamentelor pentru BPOC este doar 50%, un factor care generează consecințe negative asupra accesului pacienților la tratamente.

A venit momentul să prioritizăm pacienții cu BPOC și această patologie la nivel de decizii de politică publică și să asigurăm un acces la tratament la standarde europene”, a declarat și Prof. Univ. Dr. Florin Mihălțan, Președintele ales al Societății Române de Pneumologie.

Doar două crize de BPOC cresc cu 80% riscul de deces al românilor

BPOC, boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global, deseori asociată cu complicații cardiovasculare.

„Pacienții cu BPOC trec de multe ori prin crize, mai corect spus exacerbări, care le afectează viața.

Exacerbare înseamnă o perioadă în care simptomele se agravează sau apar simptome noi: tusea se intensifică, devine productivă și purulentă, iar dispneea se accentuează până când pacientul obosește la cele mai mici eforturi.

Exacerbările sunt responsabile, la nivel global, de 50–75% din costul serviciilor de asistență medicală, de aceea, prevenirea sau reducerea numărului exacerbărilor severe pot avea un impact pozitiv major asupra costurilor.

Spitalizarea reprezintă, de altfel, cea mai importantă componentă a costului unei exacerbări BPOC – aproape 50% din costurile legate de BPOC din Europa sunt cauzate de spitalizări.” explică Prof. Univ. Dr. Roxana Maria Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie.

Ce este BPOC

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală cronică de plămâni caracterizată prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, producție de spută și/sau exacerbări) și care afectează atât bronhiile (bronșita cronică), cât și plămânii (emfizem).

Ce se întâmplă de fapt, este o îngustare progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce duce la scădere progresivă a capacității respiratorii.

Fără tratament, BPOC duce la reducerea prematură și severă a capacității respiratorii, ceea ce duce la invaliditate și moarte prematură. BPOC-ul moderat înseamnă 6 ani de viață pierduți, în timp ce BPOC-ul sever generează o pierdere de 9 ani de viață.

Cauzele principale ale BPOC sunt:

  • fumatul,
  • poluarea,
  • statusul socio-economic scăzut,
  • infecțiile din timpul copilăriei.

Diagnosticare gratuită 18-19 noiembrie

Primul pas în diagnosticarea BPOC îl reprezintă spirometria.

De aceea, Societatea Română de Pneumologie anunță că în perioada 18-19 noiembrie, în intervalul 10.00-22.00, medici și tehnicieni vor efectua spirometrii gratuite în Sun Plaza, București, Calea Văcărești, nr. 391.

Doritorii sunt așteptați. Nu este nevoie de programare, iar testarea nu doare și nu durează mult.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: