Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre artroza genunchiului, boala de care nu scapă aproape niciun adult după 45 de ani

apa la genunchi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Gonartroza, cunoscută și ca osteoartrita genunchiului, este boală articulară degenerativă frecventă a genunchiului, care apare de obicei la persoane de peste 60 de ani, cu o preponderență mai mare la femei.

În gonartroză, cartilajul genunchiului se degenerează. Gonartroza este foarte dureroasă, provocând umflături, probleme în mișcarea articulației. Pe măsură ce boala avansează, spațiul articular scade până la dispariție.

„Dintre adulții cu vârsta de peste 45 de ani, 18,7% dintre femei au gonartroză, iar 13,7% dintre bărbați au diagnostic de gonartroză. Gonartroza se manifestă prin scăderea densității și deteriorarea structurii osoase (resorbția depășește ritmul de formare a țesutului osos, iar acesta nu mai asimilează cantitățile necesare de calciu și minerale. În cazul femeilor la care s-a instalat menopauza, riscul de apariție este mult mai ridicat.”, explică medicul Tarek Nazer, Specialist Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Simptomele gonartrozei

În momentul în care pacientul intră în cabinetul medicului ortoped pentru o consultație sau suspiciune de gonartroză, specialistul încearcă să identifice o serie de simptome care-l ajută să fixeze diagnosticul, dar și cel mai potrivit protocol de tratament. Durere atunci se pune presiune pe genunchi prin mișcare care dispare de îndată ce mișcarea încetează, edem apărut în zona genunchiului și rigiditate, imposibilitate de flexare și îndreptare din cauza durerilor din ce în ce mai mari, mersul este șchiopătat, și zgomotul care apare la nivelul articulației de fiecare dată când este folosită, denotă existența unei suferințe la nivelul articulației care va primi, mai devreme sau mai târziu, diagnosticul de gonartroză și posibil indicație de aplicare a unei proteze totale de genunchi.
Desigur că o decizie clară se va lua doar după ce pacientul va fi supus unei radiografii a genunchiului.

„Radiografiile de genunchi sunt foarte utile pentru identificarea gradului de dezvoltare a gonartrozei. Pe radiografii se poate vedea cât de măcinat este cartilajul articular ori dacă au apărut ciocurile osoase. În funcție de cauzele apariției gonartrozei, medicul poate cere efectuarea și a altor teste.”, explică dr. Tarek Nazer.

Proteza totală de genunchi

Proteza totală de genunchi sau înlocuirea articulației genunchiului cu o componentă artificială este singura metodă de tratament în cazul stadiilor avansate de gonartroza. Atunci când se instalează gonartroza, pe lângă faptul că este afectată în mod direct activitatea zilnică a pacientului, apare și deformitatea membrului inferior, dar și durerea care este prezentă și în repaus și nu cedează la tratament antiinflamator.

Operația de protezare totală a genunchiului este o intervenție complexă care implică o serie de etape de pregătire preoperatorii obligatorii pentru a obține cele mai bune rezultate.

În primul rând, medicul ortoped va elibera o trimitere pentru efectuarea unei radiografii de genunchi (RMN sau TC), apoi se impune efectuarea unui set de analize complet, a unui control cardiologic și a unui consult preanestezic pentru a se afla istoricul pacientului din punct de vedere medical.

Proteza totală de genunchi: etape intraoperatorii

Incizia la nivelul pielii, disecția în straturi până la nivelul articularției, îndepărtarea cartilajului deteriorat, aplicarea implantului de probă, cimentare sau fixarea componentelor finale la nivelul tibiei și a femurului, pentru ca mai apoi să se realizeze implantarea componentei de polietilenă între cele 2 componente de metal pentru a asigura stabilitatea și funcționalitatea normală a genunchiului. Foarte rar, este nevoie de înlocuirea suprafeței articulare a rotulei cu o componentă de polietilen, în cele mai multe cazuri aceasta se efectuează doar după îndepărtarea osteofiților și centrarea rotulei.

„Calitatea protezei joacă un rol foarte important în rezultatul final al operației, din punct de vedere a mobilității și a dureri post operatorii. Atunci când calitatea protezei este una superioară ea ajută pacientul să se recupereze mult mai repede și să obțină un rezultat mult mai bun. La fel de important materialul din care este compusă proteza.

Ea trebuie să fie RMN compatibilă ca să putem efectua investigații de rezonanță magnetică post sau preoperator când este cazul. De asemenea, calitatea protezei se reflectă în mod direct și asupra duratei de viață a protezei (o proteză de calitate bună poate rezista și până la 20 ani).”, explică, în continuare, medicul ortoped.

Intervenția de protezare totală a genunchiului durează între 60 – 120 de minute, se efectuează sub anestezie rahidiană care reduce riscurile asociate anesteziei generale și asigură pacientului un confort post operator optim prin eliminarea durerilor post operatorii obișnuite.

Perioada de recuperare este de aproximativ 6 – 12 săptămâni, timp în care pacienții merg și calcă pe picior din prima zi postoperator, dar în primele 4 săptămâni este indicată folosirea cadrului sau cârjelor pentru a permite structurilor anatomice să se refacă complet fără suprasolicitare maxima. Esențial, în procesul de recuperare post operator, este protocolul kinetoterapeutic care se întocmește în cadrul unei echipe multidisciplinare din care face parte medicul ortoped, medicul curant al pacientului (în cazul în care acesta are boli asociate) și specialistul kinetoterapeut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel