Sari la conținut

Medicii te pot lăsa fără carnetul de șofer! Lista completă a bolilor care te lasă fără permis

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Lista completă a bolilor care te lasă fără permis. Medicii sunt o categorie tratată special în Codul Rutier. Astfel că pe lângă situațiile în care conduc un vehicul pe drumurile publice, ei pot fi sancționați, potrivit Codului Rutier.

Codul rutier stipulează că mulți șoferi din România nu mai au voie să conducă din cauza unor afecțiuni medicale. Mai mult, unii conducători nu mai pot primi permisul auto daca nu dovedesc că sunt apți din punct de vedere medical.

Medicii te pot lăsa fără carnetul de șofer!

Medicii pot fi sancționați pentru că nu-și îndeplinesc obligația legală de a trimite șoferii pe care-i au în evidență sau îngrijire la o examinare medicală de specialitate.

În special în cazurile în care descoperă că aceștia suferă de o boală din lista celor ce nu permit obținerea sau reînnoirea permisului de conducere.

Astfel Codul rutier prevede o sancțiune ce se aplică exclusiv medicilor. Mai exact, în acest act normativ scrie că neîndeplinirea de către medic a obligației prevăzute la art. 22 alin. (6) și alin. (6^2)” reprezintă contravenție sancționabilă cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, și anume cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Codul rutier stabilește că orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată să facă examinarea medicală a conducătorilor, cu diagnosticele constatate. De asemenea, acesta trebuie să noteze în biletul de trimitere datele de contact ale unității medicale în care își desfășoară activitatea și să consemneze emiterea biletului de trimitere în fișa medicală a conducătorului.

În plus, potrivit alineatului 6^2 al articolului 22, în cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere, medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliției rutiere din regiune atât datele celui aflat în evidența sau îngrijirea sa (nume, prenume și cod numeric personal), dar și informația că acesta a fost trimis să se prezinte pentru o examinare medicală.

Lista bolilor ce te pot lăsa fără permis

Lista afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule se găsește în Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

  • Afecțiunile vederii 

Persoanele care au probleme cu vederea nu pot obține sau reînnoi permisul de conducere. Conform legislației în vigoare, cei care solicită un permis auto trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice.

În cazul persoanelor din grupa 1, la obținerea sau reînnoirea permisului, acestea trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5 (cu lentile de corecție, dacă este cazul) când se utilizează ambii ochi. În ceea ce privește persoanele din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este cazul, trebuie să fie de măcar 0,8 la ochiul bun și minim de 0,1 la celălalt.

  • Handicapul locomotor 

Toți conducătorii auto care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permisul. Excepție fac acele persoane care aduc avizul unei unități de asistență medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecțiunii respective și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

  • Afecțiunile cardiovasculare

Permisul nu poate fi obținut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau suferinde de angină pectorală de repaus ori emoție. Se poate retrage dreptul de a conduce o mașină și persoanelor care suferă de tensiune arterială.

Atenție, pot pierde permisul auto și conducătorii care poartă stimulator cardiac, precum și cei cu antecedente de infarct miocardic! În astfel de cazuri e nevoie de avizul medicului, iar permisul se acordă numai cu condiția de a efectua verificări medicale periodice.

  • Diabetul zaharat 

Nu pot obține permisul auto și nici nu îl pot reînnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Bolnavii de diabet zaharat aflați sub tratament medicamentos pot obține permisul numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice, scrie newmoney.ro.

  • Problemele de auz 

Persoanele care se încadrează în grupa 2 pot obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizată. Începând din 2019, cei care au o hipoacuzie profundă bilaterală ce nu se poate corecta la niciuna dintre urechi se pot încadra numai în grupa 1 dacă mașina are oglinzile mai mari.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel