Sari la conținut

Ghidul pacientului cu cancer pulmonar în pandemie

analize

Din cuprinsul articolului

Cancer pulmonar. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), cu sprijinul Roche România, lansează proiectul „Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului„, un ghid de informare pentru persoanele care se confruntă cu un potențial diagnostic de cancer pulmonar

„Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului” le explică pacienților care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. În acest ghid pacientii pot citi informatii despre incidența și prevalența bolii, care sunt factorii de risc, ce presupune prevenția în această boală, care sunt opțiunile disponibile de tratament și cum pot pacienții să ducă o viață cât mai aproape de normal, în pofida diagnosticului. De asemenea, pacienții pot accesa informații suplimentare despre ghiduri internaționale de tratament și grupuri de sprijin pentru pacienți. 

Cancer pulmonar, ghidul pacientului

Documentul poate fi descărcat gratuit de aici, accesând site-ul www.fabc.ro

“În aceste vremuri tulburi, informarea rămâne cel mai bun aliat al nostru în lupta cu boala. 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nediagnosticate din cauza situației generate în sistemul medical de către pandemia Covid-19. Mai mult, rata spitalizărilor pentru pacienții oncologici și numărul intervențiilor chirurgicale au scăzut cu aproape jumătate față de anul trecut. În aceste condiții, este esențial ca pacienții să înțeleagă boala cu care se confruntă și să meargă în continuare la medic pentru tratamentele lor. ” declară Cezar Irimia, președintele FABC. 

Pacientul oncologic trebuie să meargă în continuare la medic, în siguranță, să aibă acces la tratament și spitalizare. Riscul ca boala să progreseze în lipsa administrării tratamentului este foarte mare, iar prezentarea la medic într-un stadiu avansat al bolii scade semnificativ rata de supraviețuire” spune Prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj Napoca.

Un pacient informat corect, care cunoaște ce are de făcut, care sunt opțiunile de tratament, câștigă timp, ceea ce contează enorm în această luptă. Pacienții trebuie să revină la medic pentru a primi tratamentul corect, potrivit pentru afecțiunea lor. Vizita la medic este în continuare necesară, iar dacă luam toate măsurile de prevenție aceasta se poate face în condiții de siguranță.” completează dr. Petra Curescu, medic primar, oncologie medicală, Spitalul Municipal Timișoara.

Cancerul bronhopulmonar este prima cauză de mortalitate în România în rândul pacienților cu cancer. În țara noastră, acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent la femei, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel