Sari la conținut

Cancer: semnul care apare brusc, în fiecare dimineață. Nu îl ignora, căci poate fi prea târziu!

oboseala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ale tulburărilor cardiace

Cancer: semnul care apare brusc, în fiecare dimineață. Cancerul e numit „boala cu o mie de fețe”, tocmai pentru faptul că nu exista decât semne vagi ale apariţiei bolii.

Iar când este desoperit, este deja într-un stadiu deja avansat, în care tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente dacă ar fi aplicate în stadii de început.

Cancer: semnul care apare brusc, în fiecare dimineață

În fazele incipente, cancerul nu doare, iar semnele şi simptomele, adesea silenţioase, pot fi condundate cu alte boli sau trecute pur și simplu cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, atunci când boala a crescut destul şi invadeaza în vecinatate, sau poate chiar la distanţă.

Simptomele pot diferi, dar sfatul medicilor este același și anume: acționați asupra oricăror modificări anormale de îndată ce apar.

Având în vedere acest lucru, specialiștii atrag atenția asupra unui semn revelator de cancer care poate apărea dimineața. Potrivit Universității de Sănătate din California San Francisco (UCSF), o „schimbare bruscă și de durată a nivelului tău de energie, indiferent de cât de mult ai dormit” poate indica leucemie – cancer al celulelor albe din sânge.

Oboseala este foarte frecventă la persoanele cu cancer. Poate fi cel mai supărător simptom. „Oboseala legată de cancer vă poate afecta fizic, emoțional și mental”, explică Cancer Research UK. „Cât timp durează, gradul de severitate și cât de des s-ar putea să o ai sunt diferă de la persoană la persoană.”

Cele mai importante simptome ale leucemiei

Potrivit NHS, alte semne de leucemie includ:

  1. Arată palid sau „spălat”
  2. Dificultăți de respirație
  3. Infecții frecvente
  4. Echimoze sau sângerări neobișnuite și frecvente, cum ar fi sângerări ale gingiilor sau sângerări nazale
  5. Pierde în greutate fără a încerca.

Ce ai de făcut

Discutați cu un medic de familie dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți posibile simptome de leucemie.

„Deși este foarte puțin probabil ca leucemia să fie cauza, aceste simptome ar trebui investigate”, spune NHS. „Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea leucemie, vă va aranja analize de sânge pentru a verifica producția de celule din sânge”.

Dacă testele sugerează că există o problemă, veți fi îndrumat de urgență la un specialist în tratarea afecțiunilor sanguine (hematolog) pentru teste și tratament ulterioare, se adaugă.

Nu este clar ce cauzează leucemia și, în majoritatea cazurilor, nu există o cauză identificabilă. Cu toate acestea, unii factori de risc vă pot crește riscul de a dezvolta leucemie și diferă în funcție de variația pe care o aveți.

Leucemia acută (AML) înseamnă că progresează rapid și agresiv și, de obicei, necesită tratament imediat. Potrivit Cancer Research UK, AML este mai frecventă la persoanele în vârstă. „Riscul de AML crește de la aproximativ 50 de ani și este cel mai mare la cei cu vârsta cuprinsă între 85 și 89 de ani”, avertizează organizația de caritate.

Fumatul țigărilor vă poate crește riscul de a dezvolta AML, avertizează acesta. „Există benzen în fumul de țigară și este probabil ca aceasta să fie o cauză semnificativă”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel