Sari la conținut

Ce trebuie să știm despre cancerul de pancreas. Simptomele apar în stadii avansate și adesea este descoperit întâmplător

Cancerul de pancreas este un tip de cancer care dă semne mult după instalare. Simptomele apar în stadii avansate și adesea este descoperit întâmplător.

Noi am stat de vorbă cu medicul gastroenterolog Adelina Popescu, de la Clinica Digestmed, care ne-a explicat cum se manifestă cancerul de pancreas și care sunt analizele ce îl depistează.

Medicul ne-a spus că acest tip de cancer nu se manifestă, în stadii incipiente, de aceea o investigație banală, cum este ecografia abdominală, este necesară măcar o dată pe an, fiindcă la ecografie se pot identifica formațiunile tumorale suspecte.

Cancerul de pancreas în stadii avansate are simptome. El se manifestă astfel:

  • Durere in etajul abdominal superior, de multe ori cu iradiere în coloana, icter (tegumente și sclere de culoare galbenă)
  • Steatoree (scaune moi, nelegate, care plutesc deasupra apei)
  • Scădere în greutate involuntara și multe alte simptome digestive nespecifice (greață, vărsături, balonare etc)

Dacă apar manifestări care pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas, trebuie efectuate analize de sânge și investigații imagistice sub îndrumarea medicului specialist.

Analizele de sânge uzuale pot arăta probe inflamatorii crescute, enzime hepatice crescute, GGT si bilirubina crescute, enzime pancreatice crescute, hiperglicemie, markeri tumorali crescuti (CA 19-9, CEA).

De menționat este faptul că markerii tumorali nu cresc întotdeauna în cancerul de pancreas și că o valoare normală a lor nu exclude acest diagnostic.

Prima investigație imagistică în diagnosticul cancerului de pancreas este ecografia abdominală. Este, într-adevar, o investigație dependentă de operator și de pacient (evaluare dificila la pacienții balonați și obezi), însă orientează diagnosticul.

Dacă există modificări la nivelul pancreasului, rezultatul ecografiei se completează cu o evaluare tomografică sau prin rezonanță magnetică cu substanță de contrast intravenoasă.

Aceste investigații pot pune diagnosticul de cancer de pancreas, dar, de cele mai multe ori este necesară biopsierea formațiunii tumorale pancreatice pentru certitudine și pentru a stabili tipul de tumoră. Uneori sunt necesare metode diagnostice complementare: colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), prin care se vizualizează căile biliare și pancreatice, și ecoendoscopia, care vizualizează tumora și extensia ei regională; prin ambele metode se pot preleva și biopsii.

După diagnosticarea unei tumori pancreatice maligne, se face stadializarea prin tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară cu substanță de contrast, evaluându-se extensia locală și/sau la nivelul celorlalte organe. Stadiile incipiente, deși rare, sunt rezecabile chirurgical și chiar curabile.

Operația clasică în cancerul de cap de pancreas este duodenopancreatectomia cefalică (procedura Whipple), prin care se rezecă jumătate din pancreas și duodenul.

Din nefericire, majoritatea pacienților sunt diagnosticați în stadii avansate, depășite chirurgical.

Tumorile pancreatice avansate sunt fie extinse regional la nivelul vaselor și organelor din jur, fie extinse la distanță în plămâni, ficat, creier etc.

Tratamentul chirurgical în aceste situații este paliativ, fiind util doar în rezolvarea unor complicații asociate bolii. Chimioterapia și radioterapia sunt necesare ca tratament adjuvant în formele de cancer incipiente, reducând riscul de recidivă sau ca tratament paliativ pentru prelungirea vieții și diminuarea durerii în formele avansate.

Durerea în cancerul de pancreas este violentă și răspunde greu la analgezicele uzuale, de cele mai multe ori fiind necesare medicamente opioide, precum morfina. Prognosticul cancerului de pancreas este prost și supraviețuirea la 1 an este sub 28%.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: