Sari la conținut

Cancerul pulmonar. Un fumător pasiv prezintă aproape același risc de a face cancer

cancerul pulmonar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fumatul

Consumul de tutun este una dintre cele mai comune cauze pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Tutunul conține substanțe nocive, iar fumul inhalat la temperatura ridicată provoacă, în timp, deteriorarea ireversibilă a plămânilor. Cancerul pulmonar poate fi manifestat și la fumătorii pasivi. Aceste persoane au riscuri apropiate de fumătorii activi.

Cancerul pulmonar este, de cele mai multe ori, asociat cu tutunul. Fumatul, indiferent că este pasiv sau activ, dăunează grav sănătății. Substanțele pe care tutunul le conține au un potențial cancerigen ridicat, iar cea mai periculoasă este nicotina. De asemenea, temperatura cu care fumul este inhalat afectează în mod semnificativ plămânii și funcțiile acestora. Iată care sunt riscurile consumului de tutun, potrivit Dr. Florin Mihălțan, pneumolog, potrivit Click! Sănătate.

„Leziunile generate de fumat sunt ireversibile, pentru că tutunul, la temperaturi înalte, distruge plămânul. După întreruperea fumatului se stopează declinul accelerat al funcţiei pulmonare consecutiv, de obicei, acestui efect distructiv. Totodată, scade şi din iritaţia bronşiectaziei, deci din obstrucţia la nivelul căilor aeriene inferioare. Riscul de cancer se apropie însă de cel al unui nefumător abia după 15 ani.

Fumătorul pasiv are riscuri foarte apropiate de cele ale fumătorului activ. Acestea depind de durata expunerii, de numărul de fumători din cameră, de frecvenţa fumatului acestora, de sistemul de ventilaţie. Există exemple în care soţul sau soţia, în mod cu totul nevinovat, au făcut un cancer pulmonar din cauza fumătorului din casă, după cum există nenumărate cazuri de familii de fumători unde generaţii succesive au împărtăşit aceeaşi soartă şi au plătit acelaşi tribut fumatului”, explică medicul, potrivit Click! Sănătate.

De asemenea, medicul precizează că un fumător renunță la mulți ani din viață, dacă nu renunță la acest obicei. În medie, un fumător riscă să piardă între 10-15 ani din viață, susține pneumologul.

Substanța care provoacă dependență este nicotina. Fumătorii ajung să fumeze tot mai multe țigări pe zi deoarece, treptat, scade efectul nicotinei consumate. Acest lucru determină fumătorul să mărească doza de nicotină care ajunge în organism. Pentru a renunța la acest obicei, este foarte important să știi ce se întâmplă cu organismul tău atunci când fumezi și, de asemenea, toate riscurile pe care fumatul le implică.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel