Sari la conținut

Când expiră, de fapt, ouăle? Testul simplu prin care îți poți da seama dacă sunt încă bune

oua la mic dejun
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de oua la micul dejun

Ouăle se află pe lista celor mai complete alimente, din punct de vedere nutritiv. Acestea conțin aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului pe o singură zi.

Cu toate acestea, beneficiile sunt imediat șterse dacă acestea expiră. Consumul ouălor expirate poate avea repercusiuni grave asupra sănătății.

Cu toții știm că acestea pot rezista pentru mult timp, însă care este termenul limită? Iată un test rapid care îți arată în câteva secunde cât de proaspăt este un ou.

Testul care îți arată dacă ouăle sunt proaspete

Greu de crezut că ouăle care sunt atât de sensibile pot să fie consumate în siguranţă şi după expirarea termenului de valabilitate care este de 30 de zile. Cu toate acestea, ele pot să fie bune chiar şi două săptămâni după acest termen dacă sunt intacte şi au fost păstrate la rece, scrie realitatea.net.

Pentru a verifica dacă sunt bune pentru consum scufundaţi-le într-un vas transparent (un pahar, de exemplu) cu apă rece. Dacă se scufundă se pot folosi în continuare. Dacă acestea plutesc la mijloc, nu sunt nici foarte proaspete, dar nici alterate și pot fi consumate. Dacă se ridică de pe fundul vasului, aruncaţi-le.

Când expiră alte alimente?

Laptele

Laptele proaspăt (nu U.H.T.) sau dulce are o valabilitate redusă, de doar câteva zile, însă se poate folosi câteva zile şi după expirarea termenului de valabilitate, dacă a fost păstrat nedeschis în ambalajul original.

Pentru a verifica dacă laptele este încă bun, încălziţi o lingură de lapte deasupra unei flăcări (aragaz, brichetă, lumânare). Dacă nu se brânzeşte (separă), laptele se poate consuma. Mai mult, îi puteţi prelungi valabilitatea şi mai mult dacă îl fierbeţi.

Carnea

În mod normal, termenul de valabilitate al cărnii și produselor din carne este cel corect. Acest tip de produs are un termen de valabilitate sensibil, fiind un aliment foarte perisabil. Carnea poate fi consumată la puțin timp după data expirării dacă a fost ținută în condiții optime, la rece. Termenul poate fi extins dacă produsul este în vid, la frigider.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: