Sari la conținut

Vitamina comună și ieftină care îmbunătăţeşte memoria şi încetineşte îmbătrânirea

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

O multivitamină zilnică poate menține memoria ascuțită la bătrânețe și poate preveni demența, sugerează un studiu. Pastilele ieftine au redus declinul cognitiv – care poate duce la boala mortală – la adulții în vârstă, au descoperit cercetătorii americani.

Studiul a testat peste 3.500 de persoane de peste 60 de ani pentru a vedea cum suplimentele au afectat puterea creierului. Cercetătorii au spus că rezultatele „remarcabile” le-ar putea oferi oamenilor o modalitate ușoară de a reduce efectele normale ale îmbătrânirii asupra creierului.

„Majoritatea adulților în vârstă sunt îngrijorați de modificările de memorie care apar odată cu îmbătrânirea. Studiul nostru sugerează că suplimentarea cu multivitamine poate fi o modalitate simplă și ieftină pentru adulții în vârstă de a încetini pierderea memoriei”, a declarat dr. Adam Brickman, de la Universitatea Columbia.

Vitamina comună și ieftină care îmbunătăţeşte memoria şi încetineşte îmbătrânirea

Demența se referă la o serie de boli legate de pierderea memoriei și este de obicei precedat de declinul cognitiv. Cercetările anterioare despre utilizarea multivitaminelor pentru a preveni înrăutățirea memoriei odată cu vârsta au fost neconcludente.

Cel mai recent studiu, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a analizat un număr mai mare de participanți pentru a obține rezultatele. Li s-a administrat zilnic o multivitamină Centrum Silver, care a costat aproximativ 1 leu per tabletă, sau placebo timp de trei ani și au făcut teste de memorie în fiecare an pentru a vedea cum i-a afectat.

Cei care au luat multivitamine au avut rezultate semnificativ mai bune la teste după primul an, beneficiile continuând pe tot parcursul studiului. Persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare au observat o îmbunătățire deosebită a performanței atunci când au luat vitamina.

Cercetătorii au sugerat că s-ar putea să se datoreze faptului că dietele lor normale sunt mai probabil să lipsească nutrienții vitali, care au fost compensați cu pilula.

„Descoperirile conform cărora o multivitamină zilnică a îmbunătățit memoria și a încetinit declinul cognitiv este remarcabilă. Suplimentele cu multivitamine sunt promițătoare ca o abordare sigură, accesibilă și accesibilă pentru protejarea sănătății cognitive la adulții în vârstă”, a declarat și dr. JoAnn Manson, de la Brigham and Women’s Hospital, potrivit The Sun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel