Sari la conținut

Când vom scăpa de coronavirus? Explicațiile unui medic infecționist

povestea

Când vom scăpa de coronavirus? Medicul Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”

Coronavirusul a acaparat atenția mondială, după ce a infectat și chiar omorât oameni. De la debutul în China și până la extinderea în toată lumea nu a fost nevoie decât de două luni.

România încă a fost ferită de cazuri grave, până la ora actuală, chiar dacă mulți oameni se află în carantină sau în autoizolare la domiciliu, și vorbim de trei cazuri confirmate prin analizele specifice. Iar primul român diagnosticat este deja și vindecat.

Însă panica generală ne face să ne întrebăm: cât timp vom mai vorbi de coronavirus?

Virusologii din întreaga lume încearcă să îi descifreze misterul. Se știe că se răspândește foarte ușor, însă cele mai multe persoane dezvoltă forme ușoare sau medii ale bolii.

Până când se va descoperi un vaccin va trebui să ne descurcăm cu tratamentul simptomatic și să luam măsuri de prevenție. Când vom scăpa de coronavirus? Medicul Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, a declarat pentru AGERPRES că noului tip de coronavirus îi scade foarte mult capacitatea de infecţiozitate pe măsură ce creşte temperatura dincolo de 30-40 de grade.

„Sunt o serie de date pe care le avem din studiile efectuate pe aceste virusuri, care fac parte din familia coronavirusurilor, şi în special pe studiile care provin din epidemia cu SARS din 2003. Se pare că această tulpină nouă este 80% asemănătoare că secvenţă de genom cu acea tulpină anterioară şi atunci s-a arătat că acel virus are o capacitate de persistenţă pe suprafeţe undeva de la câteva minute – ore până la câteva zile, în funcţie de temperatura exterioară şi în funcţie de gradul de umiditate.

Aşa încât la temperaturi apropiate de 4 grade şi cu nivel de umiditate crescut virusul persistă destul de mult, persistenţă care la temperatura camerei poate să ajungă până la 9 zile. Asta înseamnă 20-22 de grade. Pe măsură ce se creşte temperatura dincolo de 30-40 de grade, virusul îşi scade foarte mult capacitatea de infecţiozitate. Studiile acestea sunt efectuate pe mai multe tipuri de materiale sau suprafeţe – şi metal şi lemn şi sticlă şi plastic”, a explicat medicul.

El a afirmat că ar fi „speculativ” să se spună că vremea caldă ar putea să limiteze transmiterea virusului, însă există studii care susţin că o creştere a temperaturii poate să limiteze această transmitere.

„În situaţia de faţă este speculativ să spunem că vremea caldă ar putea să limiteze transmiterea virusului prin faptul că îi scade infecţiozitatea, însă la baza acestei afirmaţii avem nişte rezultate din studii care susţîn că într-adevăr o creştere a temperaturii poate să limiteze transmiterea. Inclusiv OMS a specificat că în momentul de faţă nu ştim şi nu putem să afirmăm cu tărie”, a mai spus acesta.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel