Sari la conținut

Care este diferența dintre stenturi și bypass?

Medic chirurg in sala de operatie
Sursă foto: Getty Images

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, boala coronariană este cel mai frecvent tip de boală cardiacă și afectează mai mult de 18 milioane de adulți din Statele Unite.

Boala coronariană se dezvoltă atunci când vasele de sânge care furnizează inimei oxigen, devin bolnave sau obstrucționate. Acest lucru poate duce la o reducere sau „blocare” a fluxului de sânge către inimă și poate provoca simptome, inclusiv durere în piept și dificultăți de respirație – potențiali precursori ai unui atac de cord.

Odată ce boala coronariană este descoperită, este important să o abordați imediat pentru a evita un eveniment cardiovascular major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Modificările stilului de viață și medicamentele sunt adesea prima linie de tratament pentru cazurile mai puțin severe. Dacă aceste tratamente mai conservatoare nu sunt eficiente, poate fi necesară angioplastia cu stenting sau intervenția chirurgicală de bypass coronarian.

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Angioplastia cu stentare

Angioplastia cu stentare este o procedură nechirurgicală care implică trecerea unui fir minuscul prin artera cardiacă îngustată. Odată trecut prin blocaj, se folosește un balon pentru a dilata artera și se plasează un stent (mică bobină de metal) pentru a menține artera deschisă ca o schelă.

Stenturile sunt medicate pentru a ajuta la reducerea probabilității ca vasul să dezvolte un blocaj recurent.

Operația de bypass coronarian

În timpul operației de bypass coronarian – „chirurgie pe cord deschis” – un chirurg face o incizie în piept pentru a avea acces la inimă. Chirurgul folosește vene de la picior și o arteră sănătoasă din interiorul peretelui toracic pentru a crea noi căi pentru fluxul de sânge – căi care literalmente „ocolesc” zona de obstrucție, ca un ocol pe autostradă în jurul unui șantier.

Deși ambele abordări sunt eficiente și pot oferi un rezultat bun, există numeroși factori care determină abordarea optimă pentru orice individ dat.

Iată câțiva factori cheie pe care medicul dumneavoastră îi poate lua în considerare:

  • Vârsta și severitatea stării dumneavoastră medicale generale
  • Locația navei (navelor) blocate
  • Numărul de vase de sânge care trebuie reparate
  • Istoricul altor afecțiuni, inclusiv diabet și slăbiciune a mușchilor inimii
  • Alte tratamente care au fost deja încercate (de exemplu, modificări ale stilului de viață sau medicamente)

Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune de tratament.

Iată câteva de luat în considerare atunci când luați o decizie:

Angioplastie cu stentare

  • Pro: Mai puțin invaziv
  • Pro: Bun pentru situații de urgență
  • Contra: Nu este o soluție pentru toate cazurile de boală coronariană
  • Pro: Adesea foarte eficient, cu rate de recuperare mai rapide

Chirurgie de bypass coronarian

  • Contra: Procedura chirurgicala majora
  • Pro: Bun pentru cazurile severe de boală coronariană
  • Pro: restabilirea potențial mai completă a fluxului sanguin normal
  • Pro: rezultate mai bune pe termen lung în situații specifice

Nu există niciodată o soluție unică pentru îngrijirea medicală. Împreună cu contribuția dvs., echipa de cardiolog/chirurgie cardiacă vă va ghida către cea mai potrivită opțiune de tratament pentru situația dumneavoastră unică.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel