Sari la conținut

Care este nivelul de protecție oferit de booster? Specialist: „Doza a treia își poate pierde din eficacitate undeva la un interval de…”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

A treia doză de vaccin este esențială în contextul pandemic actual, după apariția variantei Omicron, potrivit specialiștilor. Aceasta stimulează sistemul imun și oferă o protecție sporită împotriva noii tulpini.

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină SARS-CoV-2 descoperită. Astfel, datorită transmiterii accelerate, nivelul de protecție trebuie să fie înalt.

Deși nu provoacă forme mai grave de COVID, această tulpină nu trebuie ignorată, susțin medicii. Omicron încă poate ucide, iar protecție oferită de vaccin este fundamentală.

Care este nivelul de protecție și pentru cât timp este eficient?

Vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, a dezăluit de ce este importantă a treia doză, cât ne mult ne va proteja și, de asemenea, după cât timp își pierde eficiența.

„Doza a treia este extrem de utilă pentru că ne readuce la protecția pe care am avut-o cu două doze față de varianta Delta. Deci, practic ne aduce protecția undeva la 70-75%, ceea ce este corespunzător.

Faptul că se administrează a patra doză, eu am mare încredere în specialiștii din Israel, mai ales că cunosc pe unii dintre ei și știu că sunt niște profesioniști desăvârșiți. Deci au ajuns la concluzia că doza a treia își poate pierde din eficacitate undeva la un interval de până în patru luni și de aceea s-a intervenit acolo cu doza a patra.

Până acum, cam toate demersurile care s-au făcut în Israel au fost urmate în timp și de foarte multe alte țări, așa că și în privința asta se poate ajunge la doza a patra și la noi și în alte părți, dar totul depinde și de evoluția acestei variante Omicron şi de evoluția pandemiei.

Faptul că acum suntem în plin val cinci, ştiinţa epidemiologică spune că după un val devastator urmează în general o perioadă cel puțin de relativă liniște interepidemică care se poate extinde după finalul de val cinci poate până în iarnă, dacă nu apare o nouă variantă care să fie și mai transmisibilă decât varianta Omicron.

Deci aceste două aspecte motivează dublu oamenii să aibă grijă, să respecte măsurile de protecție, să nu se infecteze, să se vaccineze pentru ca să se protejeze, cu același scop, pentru că perspectiva asta de a te infecta în valul al cincilea, după care urmează această perioadă pe care nu numai eu o anticipez, o anticipează mai mulți specialiști, această perioadă, cum spuneam, cel puțin de relativă liniște, dacă nu chiar de liniște și de revenire aproape de viața normală, este, zic eu, perdant să te infectezi într-o asemenea situație.

Deci, îndemnul meu este ca oamenii să se vaccineze, cei care şi-au făcut două doze să își facă doza treia, cei care nu s-au vaccinat să se vaccineze și toți nevaccinați, în primul rând, vaccinați și trecuți prin infecție, să respecte măsurile pentru ca să se protejeze”, a explicat medicul Emilian Popovici, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel