Sari la conținut

Care este riscul de a dezvolta miocardită după vaccinare?

Din cuprinsul articolului

Miocardita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamarea mușchiului inimii, numit miocard. Aceasta poate fi manifestată după administrarea vaccinului anti-COVID, după cum au raportat mai multe persoane care au ales imunizarea.

Miocardita poate fi un efect advers al vaccinurilor pe bază de ARNm, În multe cazuri, acestea se dezvoltă la băieții cu vârste între 12 și 19 ani, în primele 2 zile, după doza 2.

Deși este un efect advers temut, se încadrează pe lista reacțiilor adverse rare.

De asemenea, din toate cazurile raportate în Israel (304 cazuri de miocardită din 5.100.000 persoane vaccinate) în timpul studiului efectuat asupra vaccinului Pfizer, numai un caz de miocardită a fost fatal.

Care este riscul de miocardită?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care este riscul de a dezvolta miocardită și în ce circumstanțe aceasta se poate manifesta.

Miocardită după vaccin?

Haideți să vedem. Există raportat un risc de miocardită (și pericardită) după administrarea unui vaccin ARNm (adică Pfizer sau Moderna), mai frecvent în primele zile după doza 2, în special la băieții cu vârste între 12 și 19 ani.
Ce înseamnă miocardita? Pe scurt este inflamația miocardului, mușchiul inimii. Iar pericardita este inflamația pericardului, sacul ce învelește inima.
Ce simptome apar? Respirație grea (dispnee), durere toracică în zona inimii, presiune precordială, stare de leșin. Durerea se modifică odată cu respirația.
Majoritatea formelor sunt ușoare-medii și reversibile.
Dar! Se recomandă oprirea dozei 2 (deci nu se mai face) dacă simptomele au apărut după doza 1. Se anunță desigur medicul. Se raportează efectele la Agenția Medicamentului (ANMDR la noi). Doza 2 se mai poate face doar dacă există o indicație fermă, cum ar fi copii sever imunocompromiși. Doza 2 se face aici sub supraveghere atentă.
Câte cazuri de miocardită au fost după vaccin? Un studiu amplu făcut în Israel pe vaccinul Pfizer a arătat 304 cazuri de miocardită din 5.100.000 persoane vaccinate. Din cele 304, doar 136 au putut fi definitiv sau probabil puse în relație cu vaccinul. 129 au fost cazuri ușoare care și-au revenit spontan. DOAR 1 a fost caz fulminant fatal”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel