sâmbătă, aprilie 1, 2023

Cataracta și viciile de refracție necorectate provoacă aproape 75% din toate cazurile de deficiență a vederii la depărtare.

„La nivel mondial, cataracta continuă să rămână în vârful listei cauzelor de orbire, iar viciile de refracție necorectate sunt principală cauză a tulburărilor moderate sau severe de vedere la distanță”, ne dezvăluie dr. Cristina Ciucă, de la Optica Medicală Videt.ro.

Te-ar mai interesa: Darurile runelor pentru săptămâna 3-9 aprilie 2023...

Topul cauzelor de probleme de vedere și de orbire la nivel global:

1.Erorile de refracție necorectate – afectează percepția obiectelor la apropiere și la distanță. Cele mai întâlnite vicii de refracție sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia.

Viciile de refracție pot fi corectate prin purtarea de dioptrii corespunzătoare fiecărei afecțiuni în parte.

2.Cataracta – provoacă vederea în ceață sau sensibilitate la lumină puternică. Este întâlnită cel mai des la persoanele cu vârstă de peste 50 de ani, dar se poate dezvolta și la cele mai tinere.

Pentru vindecarea cataractei este recomandată intervenția chirurgicală. Netratată, în timp, poate duce la complicații grave sau chiar la pierderea totală a vederii.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

3.Glaucomul –  îngustează câmpul vizual și afectează treptat vederea, până la orbire, în cazul în care nu este tratat.

Glaucomul nu poate fi vindecat, ci doar încetinit prin tratamentul cu picături sau laser. În cazurile de glaucom agresiv, aceste metode nu funcționează, așa că medicul poate apela la o intervenție chirurgicală.

4.Degenerescența maculară legată de vârstă – duce la încețoșarea vederii, precum și la percepția greșită a culorilor și detaliilor. Această afecțiune este principala cauză de scădere a vederii la cei cu vârstă de peste 50 de ani.

Te-ar mai interesa: Medic: acestea sunt 5 semne cheie ale demenței „de...

Cel mai recomandat tratament în cazul degenerescenței maculare legate de vârstă este intervenția cu laser.

5.Opacitatea corneei – afectează vederea prin modificarea transparenței corneei. Bolile care pot fi asociate cu opacitatea corneei sunt cheratita, sindromul ochiului uscat, ulcerul corneei etc.

În funcție de bolile cu care este asociată, opacitatea corneei poate fi tratată cu medicamente sau cu ajutorul operației.

Te-ar mai interesa: Alimentul care RĂSPÂNDEȘTE CANCERUL în tot corpul....

6.Retinopatia diabetică – este o complicație a diabetului zaharat care afectează retina, reducând astfel vederea.

Modul prin care poate fi tratată retinopatia diabetică este, de regulă, prin intervenție chirurgicală cu laser.

Ce măsuri putem lua pentru a preveni afecțiunile oculare?

Mai mult de 75% din bolile sau deficiențele oculare pot fi evitate sau tratate. Dr. Cristina Ciucă ne recomandă câțiva pași esențiali pentru a ne proteja vederea și a evita astfel orice fel de afecțiuni ale vederii:

Te-ar mai interesa: Peste 200 de copii s-au vindecat de hapatita C cu ...

Mergi regulat la controale oftalmologice. Diagnosticul corect și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni problemele de vedere.

„Controalele oftalmologice la un medic de specialitate pot detecta cu exactitate simptome ale diferitelor boli, pe care un pacient s-ar putea să nu le observe. Chiar dacă ai impresia că acuitatea ta vizuală nu prezintă schimbări sau nu observi nici un simptom care crezi că ți-ar putea afecta vederea, este important să mergi preventiv la un control oftalmologic de rutină, măcar o dată la doi ani”, explică dr. Cristina Ciucă.

Află istoricul problemelor oculare din familie – s-ar putea să le moștenești. Majoritatea problemelor de vedere sunt moștenite, așa că află cazurile de deficiențe sau boli oculare ale familiei. Ca să fii sigur că nu le moștenești, mergi la un consult oftalmologic.

Include zilnic în alimentație antioxidanți, Omega 3 și redu zahărul. Pentru a-ți păstra ochii sănătoși, este recomandat să ai o alimentație bogată în antioxidanți, care se găsesc în morcovi, spanac sau roșii, dar trebuie să consumi și acizi grași Omega 3, întâlniți în somon, ton, cât și în semințele de in, dovleac sau nuci. Pe lângă dietă, și exercițiile regulate te ajută să-ți menții nivelul normal de zahăr din sânge, reducând astfel riscul de retinopatie diabetică.

Poartă ochelari de soare cu protecție UV. De fiecare dată când ieși afară, indiferent de sezon, poartă ochelari de soare cu protecție UV, pentru a-ți proteja ochii de razele ultraviolete UVA și UVB, dăunătoare pentru ochi.

Odihnește-ți ochii timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute în fața ecranului. Dacă lucrezi în fața unui ecran, trebuie să le oferi ochilor un moment de relaxare. Este recomandat ca la fiecare 20 de minute de lucru să iei o pauză de aproximativ 20 de secunde și să-ți muți privirea de pe ecran.

Poartă și îngrijește corect lentilele de contact. Dacă ai o problemă oculară și porți lentile de contact sau folosești lentile de contact colorate, ai grijă să respecți toate indicațiile cu privire la întreținere, utilizare, dar și la termenul de valabilitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private