Sari la conținut

Care sunt obiceiurile ce dăunează sănătății orale și aspectului dinților?

Dinții au o importanță majoră în viața noastră, atât estetică, cât și practică. Cu toate acestea, pot exista obiceiuri ce dăunează sănătății orale și aspectului. Iată de ce este bine să le cunoști.

Deși putem avea impresia că ne îngrijim dinții corespunzător, anumite deprinderi dăunează sănătății orale, iar dinții noștri pot deveni fragili și sensibili. Conform publicației WebMD, iată căror obiceiuri trebuie să acorzi atenție pentru a beneficia de o dantură sănătoasă și puternică.

  • Sucurile acidulate. Pe lângă zahărul dăunător care sensibilizează smalțul, sucurile conțin acid fosforic și citric, elemente care contribuie la deteriorarea dinților.
  • Deschiderea ambalajelor cu dinții. Această acțiune poate cauza fisuri sau fracturi dentare.
  • Suc de fructe. Sucurile naturale conțin o multitudine de vitamine și antioxidanți, însă conțin de asemenea zahăr. Caută o variantă fără adaos de zahăr sau diluează sucul cu apă, pentru a diminua aportul.
  • Chipsurile. Bacteriile din placa dentară transformă alimentele ce conțin amidon în acid. Acest acid poate ataca structura dinților pentru un timp îndelungat. Stomatologii recomandă să folosești ață dentară pentru a înlătura resturile.
  • Cafeina. Aciditatea și culoarea cafelei pot deteriora aspectul dinților odată cu timpul. Cu toate acestea, petele sunt destul de ușor de îndepărtat și poți cere părerea unui stomatolog pentru opțiunile disponibile.
  • Consumul de tutun. Tutunul poate provoca atât decolorarea dinților, cât și pierderea lor. De asemenea, fumatul poate cauza cancer la nivelul gurii, buzelor și limbii.
  • Vinul roșu. Acidul din vin dăunează dinților la fel de mult precum culoarea. Acidul atacă dinții, ceea ce îi face mai susceptibili la pete.
  • Gustările frecvente. Gustările nu produc atât de multă salivă precum consumul unei mese normale, ceea ce înseamnă că vei rămâne cu resturi între dinți pentru un timp îndelungat. Bacteriile din placa dentară vor transforma resturile în acid, iar acesta va afecta smalțul dinților. Dacă vrei o gustare, optează pentru o variantă fără zahăr și fără amidon.
Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel