Sari la conținut

Cât de eficient este, de fapt, postul intermitent? Ce se întâmplă în corpul tău când nu mănânci 24 de ore

post
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile postului pentru minte și trup

Cât de eficient este, de fapt, postul intermitent? În ultimii ani, a apărut termenul de „post intermitent” (Intermittent Fasting) care, de fapt, este doar un model de alimentație, ce limitează pe o anume perioadă de timp, consumarea unor alimente.

Practic, este o noțiune care desemnează perioadele de reducere voluntară a caloriilor și nu are nicio legătură cu postul creștin.

Ce este postul intermitent de 24 de ore

Acest tip de post urmărește reducerea consumului de calorii, ceea ce duce la scăderea greutății și a grăsimii corporale. A devenit modalitate simplă de alimentație pe care mulți oameni o apreciază, potrivit Mindbodygreen.

Există o serie de metode de post intermitent, dar unii experți consideră că cele pe termen lung, cum ar fi Intermittent Fasting de 24 de ore, pot oferi cele mai multe beneficii.

Spre deosebire de alte diete, planurile pentru postul intermitent nu specifică anume cât de mult ar trebui să măncăm.

În schimb, se concentrează asupra momentului în care ar trebui să măncăm. Din acest motiv, mulți oameni consideră că postul intermitent este mai degrabă un tipar de a mânca, și nu un regim clasic.

Cât de eficient este, de fapt?

Un post intermitent de 24 de ore este exact ceea ce spune: o metodă de alimentație care presupune abținerea completă de la aportul de calorii pentru o perioadă de 24 de ore. Cunoscut și sub denumirea de „post pe tot parcursul zilei”, acesta este considerat un tip de post periodic.

Spre deosebire de alte tipuri de post intermitent, care de obicei sunt practicate zilnic sau în majoritatea zilelor săptămânii, cum ar fi postul 18:6, persoanele care folosesc metoda celor 24 de ore pot face asta doar o dată pe săptămână sau de câteva ori pe lună.

Sursa: Unsplash

În această perioadă de 24 de ore, se bea doar apă sau alte băuturi fără calorii, cum e ceaiul de plante. Deși există variații ale postului intermitent, în care oamenii mănâncă un număr mic de calorii, experții sugerează că abținerea completă de la consumul de calorii rămâne singura modalitate de a vă asigura că beneficiați de toate beneficiile postului intermitent.

„În mod ideal, ar trebui să se consume zero calorii în perioadele de post intermitent”, spune Grant Tinsley, profesor la Texas Tech University, potrivit sursei citate.

„În timp ce un strop de lapte în cafea nu va da peste cap postul intermitent la fel de mult ca o masă completă, singura modalitate de a te asigura că nu întrerupi deloc postul este să nu consumi calorii”, spune el.

Nu există multe cercetări care să investigheze efectele suplimentelor alimentare asupra postului intermitent. Este însă posibil ca suplimentele cu vitamine, minerale și antioxidanți să fie în regulă, atâta timp cât nu afectează nivelul zahărului din sânge.

Ce se întâmplă în corpul tău când ții post intermitent

Există cercetări care arată că postul intermitent este cel puțin la fel de eficient pentru pierderea în greutate ca și alte diete.

Beneficiile postului intermitent depășesc pierderea în greutate.

Deși pierderea în greutate este un beneficiu major, unele studii au arătat ca postul intermitent poate avea efecte benefice în cazul pacienților cu diabet și boli de inimă, reducând nivelurile colesterolului

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel