Sari la conținut

Cât de greu este să mai faci un copil după 35 de ani? Specialiștii au spus adevărul

Woman Checking Pregnancy Test Kit --- Image by © moodboard/Corbis

Specialiștii trag semnalul de alarmă, vârsta maternității se amână prea mult! Din ce în ce mai multe persoane amână conceperea unui copil, iar acesta poate fi un risc prea mare, întrucât este din ce în ce mai dificil.

Tot mai multe femei aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani. Este și rezultatul celei mai recente statistici americane conform căreia la ora actuală, numărul femeilor de peste 30 de ani care nasc prima oară este mai mare decât al celor cu vârsta între 20 și 30 de ani. Amânarea maternității are mai multe explicații: studiul prelungit, cariera, un număr mai mare de relații în detrimentul unei singure căsătorii și lista motivelor poate continua. Însă dacă la 20 de ani, teama de a rămâne însărcinată se poate rezolva prin contracepție, la peste 35 de ani, dificultatea de a obține o sarcină poate fi mai greu de tratat.

“Vârsta este considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice și fertilitatea și riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilității, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poți face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nicio soluție eficientă. După 44 de ani, singura opțiune realistă este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, de la o donatoare tânără. Se poate face FIV cu succes și după 45 de ani și lumea presupune că este vorba de celule proprii. Dar, în cele mai multe cazuri, la aceste vârste, vorbim de tratamente făcute cu donatori. Este singura opțiune după o anumită vârstă”, spune medicul Laura Dracea, unul dintre cei mai buni experți români în tratamentul infertilității.

“Problemele de fertilitate apar, în special, în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepției, multe femei aleg să-și construiască mai întâi cariera și lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie știut că, după vârsta de 35 de ani, femeile care-și doresc copii trebuie să-și efectueze investigațiile  pentru fertilitate după 6 luni, pentru că  fertilitatea scade intr-un ritm accelerat in mod natural”, spune medicul Ioan Boleac, cu supraspecializare FIV.

“Peste 90 la sută din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieții. Și oricât am încerca să le îmbunătățim, nu avem cum. Și atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se știe. De exemplu, întârzie 2 – 3 zile menstruația; poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută”, adaugă coordonatoarea clinicii Gynera.

Dacă amânați momentul nașterii primului copil după 30 ani, medicii vă sfătuiesc să nu ratați un control ginecologic amănunțit înainte de concepție. Este ideal ca acesta să se facă înainte de concepție pentru a depista și trata din timp orice eventuală problemă de sănătate. În plus, un simplu test de sânge vă poate oferi informații despre rezerva ovariană și șansele de a obține o sarcină pe cale naturală.

“Este esențială efectuarea testului AMH, o simplă analiză de sânge care se poate recolta în orice perioadă a ciclului menstrual și care oferă un rezultat rapid. AMH-ul arată care este rezerva ovariană a unei femei. Odată știut acest lucru, femeia este înștiințată de medicul ginecolog ce perioadă de timp mai poate aștepta până să obțină o sarcină. Altfel spus, va ști dacă trebuie să ia rapid hotărârea de a rămâne însărcinată sau dacă acest moment poate fi amânat o anumită perioadă, unul sau doi ani, până când va fi pregătită să facă acest pas”, recomandă dr. Ionela Anghelescu, medic primar ginecolog cu supraspecializare FIV în cadrul Gynera.

Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad șansele de a o obține pe cale naturală. În aceste condiții, singura soluție rămâne fertilizarea in vitro, metodă care a împlinit 40 de ani și prin care s-au născut, și în România, mii de copii în ultimii 20 de ani.

“Tratamentul cel mai eficient pentru infertilitate este fertilizarea in vitro. Chiar dacă nu sunt posibile șanse de succes de 100% la o încercare, FIV rămâne metoda cu cele mai bune rezultate. Persoanele tinere, sub 35 de ani, reușesc frecvent de la prima procedură. După 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ și este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obține o sarcină viabilă. Chiar și în această situație, eficiența procedurilor FIV este mult mai bună decât în cazul oricărui alt tip de tratament”, explică medicul Laura Dracea.

Specialiștii în tratarea infertilității atrag atenția asupra încă unei situații: nașterea unui copil până la 30 de ani nu înseamnă că automat că o a doua sarcină se va obține mai ușor după 35 de ani.

“E un semn bun dacă a existat o sarcină, deci e un factor bun de prognostic: te gândești că, dacă s-a putut o dată, se va putea și a doua oară. Dar asta nu înseamnă că dacă o femeie a născut primul copil la 20 de ani și se gândește să-l facă pe al doilea la 40 de ani, nu va avea același dificultăți ca orice persoană de 40 de ani. Pentru că oricât de bună ar fi fertilitatea inițială și oricât de regulat ar fi ciclul menstrual, chiar dacă nu există nicio problemă medicală în antecedente, chiar și în aceste condiții, vârsta în sine este un factor de reducere marcantă a fertilității”, susține Dr. Dracea.

În cazul în care o femeie dorește să amâne o sarcină, o soluție poate fi recoltarea și păstrarea ovocitelor. Crioprezervarea se face cu succes și în România, iar eficiența acesteia este cu atât mai bună cu cât se face la o vârstă mai tânără. Această procedură se recomandă și înaintea unor terapii agresive pentru organism precum cele pentru cancer, dacă există risc de insuficiență ovariană prematură sau înaintea unor tratamente și intervenții chirurgicale ce pot afecta ovarele.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: