Sari la conținut

Cât de sănătoși sunt ficățeii de pui: Sursă de fier sau de toxine?

Sursa pozei: www.mancare.ro.

Cât de sănătoși sunt ficățeii de pui: Sursă de fier sau de toxine? Este bine să-i consumăm sau este mai sănătos să-i evităm pentru a nu ne intoxica?

Ficățeii de pui par să fie destul de controversați, unele voci susținând că ficatul înmagazinează toate toxinele și este mai bine să nu-i consumăm.

Totuși, specialiștii spun că ficatul este o sursă foarte bogată de zinc şi seleniu, minerale ce joacă au un rol important în stimularea imunităţii.

De asemenea, ficățeii de pui conţin și o cantitate mare de vitamina B12. Această vitamină contribuie la producerea globulelor roşii şi, de regulă, previne anemia.

De altfel, este chiar recomandat ca ficatul de păsare să nu lipsească nici din dieta celor mici, nici din dieta persoanelor adulte.

De ce trebuie stropiți cu suc de lămâie

Pentru o mai bună asimilare a fierului, ar fi bine că atunci când mâncăm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat.

Ficatul de pui este, totodată, o sursă excelentă de vitamina A, care protejează şi îmbunătăţeşte vederea. De aceea, persoanelor care au probleme cu vederea le este recomandat consumul de ficat de pasăre.

Ajută la prevenirea apariţiei cancerului de colon

Acid folic este o altă substanţă care se află în abundenţă în ficatul de pui. Acesta nu doar că previne apariţia cancerului de colon, dar se recomandă şi femeilor tinere care folosesc anticoncepţionale.

De asemenea, ficățeii de pui ajută la menținerea sănătății glandei tiroide datorită conținutului mare de seleniu. Seleniul este un mineral care menţine nivelul de iod necesar bunei funcţionari a glandei tiroide.

Așadar, fie că aveți probleme cu glanda tiroidă sau nu, este bine să-i consumați.

Ficățeii sunt buni și pentru menținerea sănătății pielii. Descuamarea pielii din jurul gurii, a nasului sau buzele uscate sunt semne ale carenţei de vitamina B1.

Riboflavina sau vitamina B1 este responsabilă pentru buna creştere şi refacere a ţesuturilor.

La fel de importanți sunt și pentru sănătatea părului și a unghiilor.

Când devine toxic

„În cazul animalelor crescute în condiţii improprii, mai multe studii au evidenţiat acumularea unor metale grele în organele acestora, în special în ficat.

Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot pune în pericol sănătatea umană.

Aşadar, dacă nu cunoaşteţi proveniența ficatului pe care îl cumpăraţi, ar fi mai bine dacă aţi evita consumarea acestui organ”, recomandă nutriţionistul Adina Rusu, citată de andreilaslau.net.

Ficățeii nu sunt recomandați persoanelor care au colesterol ridicat sau celor care suferă de gută.

Cum se aleg corect ficățeii de pui

Pentru că este un produs perisabil, termenul de valabilitate este de numai 48 de ore. Ficatul de pui calitativ trebuie să fie de culoare maro, cu o nuanţă bordo.

Dacă are o culoare deschisă, galbenă sau o nuanţă foarte închisă nu merită să fie cumpărat, deoarece poate exista riscul ca pasărea să fi fost bolnavă.

Acest produs poate fi contaminat cu salmonella sau Campylobacter – boli infecţioase care se pot transmite de la pasăre la om şi care pot provoca slăbiciune, dureri de cap, crșeterea temperaturii până la 38 de grade, diaree.

Aveți mare grijă și verificați-l înainte de a-l cumpăra și consuma! Chiar poate deveni toxic și vă face mult rău dacă este vechi sau prezintă semne că este plin de toxine (cum este ficatul cu tentă verzuie, de exemplu).

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel