Cât timp ai la dispoziție să arzi caloriile după ce ai mâncat? Medic: „Tot ce nu ai reușit să arzi s-a depus”

Greutatea excesivă este o problemă de ordin estetic pentru foarte multe persoane. Cu toate acestea, medicii susțin că adevăratul impact este asupra sănătății organismului.

Obezitatea este un factor de risc pentru foarte multe boli cu care ne-am putea confrunta, la un moment dat, pe parcursul vieții. Diabetul și probleme cardiovasculare sunt printre cele mai grave.

Sedentarismul și stilul de viață nesănătos și încărcat pot crește riscul de obezitate și, implicit, pot afecta în foarte mare măsură întreaga sănătate.

Din fericire, obezitatea poate fi evitată cu ajutorul unor obiceiuri. Dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli de nutriție și metabolice, dezvăluie că fiecare persoană are câteva ore la dispoziție să ardă caloriile ingerate, după masă. Așa prevenim depunerea grăsimilor.

Cât timp avem la dispoziție pentru a arde caloriile?

„Tot ce înghiţim are doar 2 posibilităţi: se arde sau se depune. Ca să arzi ce ai mâncat, ai la dispoziţie 3 ore. Tot ce nu ai ars în 3 ore s-a depus. Pe lângă efort, respectăm indicaţiile alimentare: mâncare puţină, socotită. Dar cum să faci să ţi se pară suficient ceea ce evident nu este, că doar aşa poţi să scazi în greutate? Câteva soluţii eficiente sunt:

1. Mâncarea fără sare: nu are niciun gust, nu mănânci mult. E rea la gust, e uşor să o refuzi. Sarea este un potenţiator de gust şi face mâncarea mai gustoasă.

2. Bea apă înainte să mănânci sau când intri în bucătărie şi eşti tentat să ronţăi. Se umflă burta cu apă, ti-e uşor să manânci puţin.

3. Guma de mestecat, dar aici este cu dus şi întors. Dacă guma de mestecat nu face foame, este cea mai buna frână.

4. Luăm îmbucături mici, mestecăm de 20 de ori fiecare îmbucătură, spaţiem felurile de mâncare, facem ca masa, deşi e cu mâncare puţină, să ţină jumătate de oră, ca să aibă timp semnalul că ne-am săturat să ajungă de la stomac până la creier. Aşa ne vom sătura cu puţin.

5. Evitarea alimentelor şi băuturilor care îţi cresc secreţia gastrică: condimentele, prăjeala, supa de carne, cafeaua şi alcoolul (consumat în cantitate mică, alcoolul îţi creşte secreţia gastrică, iar în cantitate mare îţi dă energie pentru mişcare şi ceea ce mănânci se depune)”, a explicat medicul, potrivit Click! Sănătate.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

2 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

3 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

4 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

4 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia