miercuri, septembrie 28, 2022

Imunitatea împotriva coronavirusului se poate dobândi în două moduri: prin vaccinare și, de asemenea, prin infectare, respectiv recuperare. Potrivit specialiștilor, vaccinarea este o metodă mult mai sigură și mai eficientă, care oferă o protecție de lungă durată. Cu toate acestea, pentru cât timp ești imun, după vaccinare?

Specialiștii recomandă vaccinarea anti-COVID pe baza a două beneficii esențiale: vaccinarea oferă o protecție de lungă durată și, de asemenea, nu expune organismul la riscul de a dezvolta o formă gravă de boală (risc pe care infectarea propriu-zisă îl implică.

Te-ar mai interesa: Cine este cea mai tânără regină din lume: A studia...

Anticorpii obținuți prin vaccinare rezistă pentru mai mult timp, conform experților în sănătate. Însă pentru cât timp vei fi protejat, mai exact?

Pentru cât timp ești imun împotriva coronavirusului, după vaccinare?

Nu se recomandă, la acest moment, determinarea de rutină a anticorpilor. De ce? Pentru că nu se cunoaşte o valoare prag a anticorpilor la care eşti sigur că eşti protejat, sau de la care eşti sigur că nu eşti protejat.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să ştiu nimic, dacă am dezvoltat sau nu am dezvoltat anticorpi. Problema este că un titru crescut de anticorpi, greu de spus ce înseamnă „crescut” – mult, puţin? – însă evoluţia firească, naturală, în următoarele luni este să observăm o scădere a nivelului de anticorpi faţă de momentul iniţial la 14 zile după rapel sau după schema completă de vaccinare.

Te-ar mai interesa: Un virus extrem de comun ar putea ucide cancerul. ...

Această reducere a nivelului de anticorpi nu se corelează neapărat cu reducerea protecţiei, pentru că este un lucru firesc, aceşti anticorpi sunt proteine şi au un timp de înjumătăţire şi se reduc, scad ca şi concentraţie, doar că având răspuns imun de memorie, organismul nostru reţine memoria microorganismulu faţă de care a dezvoltat răspuns imun protector şi în momentul în care intrăm în contact cu acel microorganism, organismul nostru dezvoltă foarte rapid un răspuns imun protector, creşte nivelul de anticorpi foarte repede şi în felul acesta suntem protejaţi.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Pe de altă parte, durata răspunsului imun, în momentul de faţă se estimează la cel puţin un an de zile de la completarea schemei de vaccinare. Avem date clare, la 6 luni de la vaccinare, care arată că păstrarea eficienţei la peste 90% din cazuri faţă de îmbolnăvire, faţă de forme grave, de complicaţii şi de deces”, explică Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, potrivit Rador.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai mari nevoi ale pacienților cu S...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private