miercuri, iunie 16, 2021

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS: „România este pregătită să introducă certificatul verde de vaccinare”

Când va fi gata şi cum vom putea obține viitoarele certificate digitale verzi sau așa-numite

pașapoarte COVID care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană? Discuțiile sunt avansate. Certificatele digitale create de STS au fost deja verificate şi validate cu succes de țările din Uniunea Europeană. Ce vor conţine aceste certificate, cum se vor putea vizualiza, respectiv descărca, aflăm chiar acum de la Cătălin Chirica, este purtătorul de cuvânt al STS.

Cătălin Chirca: Din punct de vedere tehnic, am propus și deja am avansat o soluție tehnică

„Putem spune că din punct de vedere tehnic stăm foarte bine, pentru că deja am făcut pași importanți. Așa cum aţi menţionat

şi dumneavoastră, am avut mai multe consultări cu Grupul de suport de la nivel european.

Sunt cei care ne dau direcţia încotro trebuie să ne îndreptăm pentru a implementa aceste certificate digitale verzi. Trebuie să spunem că aceste certificate nu vor îngrădi libertatea de mişcare. Însă vor permite eliminarea restricţiilor în statele membre ale Uniunii Europene.

Din punct de vedere tehnic, noi am propus și deja am avansat o soluție tehnică. Este o soluție care cuprinde un portal web securizat, de unde orice cetățean care se află în cele trei categorii poate să își descarce acest certificat.

Și, de asemenea, o aplicație care să permită verificarea certificatelor emise în țară, dar și cele emise de celelalte ţări”, a declarat Cătălin Chirca, potrivit RADOR.

În codul QR pe care îl vor scana autoritățile din fiecare stat se vor regăsi doar informații esențiale

Există trei categorii persoane care pot să descarce acest certificat de pe portalul web securizat pe care îl va dezvolta STS.

  • persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19,
  • persoanele care au un test negativ din ultimele 72 de ore
  • persoanele care s-au recuperat după afecţiunea COVID-19

STS lucrează deja

la un sistem informatic cu două componente: un portal de unde cetăţenii îşi vor descărca gratuit certificatul verde şi o aplicaţie ce va permite verificarea certificatelor emise. Documentul va conţine un cod cu date personale, securizate prin metode digitale.

„Pentru noi, din punct de vedere tehnic, acel cod QR reprezintă cel mai important element. Va asigura că există un certificat valabil, care poate fi verificat în toată Europa și când ne referim la acest certificat, e important să spunem că oamenii nu trebuie să își facă probleme în ceea ce privește protecția datelor. În codul QR pe

care îl vor scana autoritățile din fiecare stat se vor regăsi doar informații esențiale: nume, prenume și data nașterii. Va fi însoțit de actul de identitate.”

Autorităţile recomandă cetăţenilor să nu utilizeze alte aplicaţii în afara celei oficiale, pentru a nu exista riscuri în ceea ce priveşte protecţia datelor personale.

Purtătorul de cuvânt al STS: „România este pregătită să introducă certificatul verde de vaccinare”

În ceea ce privește utilizarea pe scară largă a acestui certificat verde, în ceea ce privește timpul, purtătorul de cuvânt al STS a explicat că în perioada imediat următoare urmează niște „teste de interconectare.

„Din punct de vedere tehnic, că aici este specialitatea noastră, noi am creat această proiecție față de proiectarea sistemului informatic. Deja avem discuțiile avansate, cum vă spuneam, cu grupul de specialiști europeni și am avut chiar și niște /testări/.

Noi am trimis certificate digitale tip test, ele au fost validate, iar în perioada următoare vom avea și niște teste de interconectare, pentru că la nivel european va funcționa un gateway. Practic, este un portal în care se vor păstra toate cheile publice de verificare a certificatelor digitale.

Noi, când vom avea aceste teste de interconectare, vom ști dacă totul este în regulă și mai departe se pot implementa. Testările au loc cu toate statele membre. Deja unele state au făcut aceste testări.

România este programată după data de 21 mai și să sperăm că totul va decurge bine. Termenele vehiculate la nivel european sunt luna iunie, începutul lunii iulie”, a mai precizat Cătălin Chirca, potrivit sursei citate.

Ultimele stiri

Parteneri