Sari la conținut

Câte tulpini SARS-CoV-2 circulă în România, de fapt? Adrian Streinu-Cercel dezvăluie: „ În momentul de față, 70% dintre persoanele care se îmbolnăvesc au tulpina …”

Al treilea val de pandemie Covid-19 este marcat de prezența unui număr mai mare de tulpini SARS-CoV-2 în România. Spre deosebire ce primele două valuri, când varianta originală era predominantă, specialiștii atrat atenția că tulpina britanică este acum întâlnită la peste 70% dintre pacienții infectați.

Tulpina britanică este cu până la 70% mai contagioasă decât varianta originală a virusului SARS-CoV-2. Aceasta cauzează numeroase infectări și pare să fie motivul pentru care din ce în ce mai mulți tineri ajung la spital cu forme medii sau grave de Covid-19, deși majoritatea nu suferă de comorbidități.

Câte tulpini SARS-CoV-2 se alfă în România?

Adrian Streinu-Cercel, medic și președinte al Comisiei de sănătate din Senat, avertizează că presiunea pe sistemul medical este uriașă. În România circulă patru tulpini SARS-CoV-2.

„Aş dori să vă informez că avem în circulaţie patru tulpini de SARS-CoV-2: cea sălbatică iniţială, cea britanică, cea din Africa de Sud şi cea din Brazilia. În momentul de faţă, 70% dintre persoanele care se îmbolnăvesc au tulpina britanică. O fi risc, n-o fi risc, nu ştiu.

Văd că se vorbeşte cu intensitate maximă de sporurile doctorilor şi ale cadrelor didactice şi dacă putem să le dăm ceva în plus în această perioadă, din punct de vedere al riscului la care sunt supuşi. Şi era vorba de 2.000 de lei pentru cadre didactice şi 1.500 pentru personalul nedidactic şi auxiliar.

O fi bine, n-o fi bine, nu ştiu. Însă ce vreau să vă spun este că tensiunea în aceste două sisteme, sistemul de învăţământ şi sistemul sanitar, este foarte mare şi, ca atare, nu cred că este momentul să ne jucăm de-a sporurile şi de a da ceva bani pentru risc”, a spus Adrian Streinu-Cercel, în plenul Senatului, potrivit Gândul.

Deși sunt necesare mai multe studii, tulpina britanică pare să afecteze populația tânără. Acest lucru poate fi cauzat de modul în care această variantă se transmite, fiind mult mai contagioasă, spre deosebire de alte tulpini.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel