Sari la conținut

CDC a crescut nivelul de alertă pentru variola maimuței! Care sunt noile măsuri impuse? Vom mai putea călători la vară în concedii?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și-au intensificat îndrumările privind variola maimuțelor, îndemnând oamenii să ia măsuri de precauție suplimentare, deoarece cazurile globale de virus depășesc 1.000.

CDC și-a intensificat alerta la nivelul 2 luni, încurajând oamenii să „practice măsuri de precauție sporite” pentru a stopa focarul, care s-a răspândit în 29 de țări neendemice în ultima lună. Cel mai înalt nivel de alertă – nivelul 3 – ar avertiza împotriva călătoriilor neesențiale, potrivit CNBC.

În timp ce organismul de sănătate publică a declarat că riscul pentru publicul larg rămâne scăzut, alerta sporită încurajează oamenii să evite contactul strâns cu persoanele bolnave, inclusiv cu cele cu leziuni cutanate sau genitale, precum și cu animalele bolnave sau moarte. De asemenea, îi îndeamnă pe cei care prezintă simptome ale virusului, cum ar fi o erupție cutanată inexplicabilă sau leziuni, să evite contactul cu alții și să contacteze furnizorul lor de asistență medicală pentru îndrumare.

CDC a recomandat inițial pe site-ul său web călătorii să poarte măști de față pentru a ajuta la prevenirea răspândirii variolei maimuței, dar ulterior a eliminat-o.

Variola maimuță este o boală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței, cu simptome care includ erupții cutanate, febră, dureri de cap, dureri musculare, umflături și dureri de spate.

Este de obicei endemic în țările din Africa Centrală și de Vest, dar recentul focar din America de Nord, Europa și Australia a derutat profesioniștii din domeniul sănătății și a ridicat temeri de răspândire în comunitate.

Până luni, 1.019 cazuri confirmate și suspectate de variola maimuțelor au fost raportate în 29 de țări, potrivit CDC. Regatul Unit a înregistrat de departe cele mai multe cazuri, cu 302 infecții suspectate și confirmate. Este urmată de Spania cu 198, Portugalia cu 153 și Canada cu 80.

Experții în sănătate au căutat indicii cu privire la sursa focarului, care a fost legată istoric de călătoriile din țările endemice. Conducătorul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pentru variola maimuțelor a declarat miercuri că virusul s-ar fi putut transmite nedetectat în țări neendemice de „săptămâni, luni sau posibil câțiva ani”.

SUA detectează două tulpini de variola de maimuță

Până de curând, se credea că focarul actual a derivat din tulpina de virus din Africa de Vest, care produce boli mai puțin severe decât alte variante și are o rată a mortalității de 1%.

Cu toate acestea, CDC a declarat vineri că cel puțin două variante genetice distincte de variola maimuței circulă în prezent în SUA, adăugând confuzie experților în sănătate. SUA au raportat până acum 30 de cazuri de virus în total.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel