Sari la conținut

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie, în funcție de vârsta pensionării

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie. Numeroși pensionari sunt obligați să prezinte adeverințe și documente de la fostele lor locuri de muncă, deoarece veniturile temporare nu au fost luate în considerare drept contribuții pentru calculul pensiei. Acest aspect a fost confirmat de Șeful Casei de Pensii, Danile Baciu, și de ministrul Muncii, Bucura Oprescu.

Din acest motiv, noul program de recalculare a pensiilor oferă o perioadă de 6 luni pentru ca pensionarii să prezinte documente și adeverințe de la fostele locuri de muncă, demonstrând astfel că au beneficiat de prime, sporuri pentru orele nocturne, de sărbători, de izolare, pentru munca grea, concediu, weekend, și altele.

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie

Pe baza acestor documente, Casa de Pensii va ajusta pensia pe care pensionarul respectiv o primește începând cu 1 septembrie. Cu ajutorul acestor noi documente, pensionarul va beneficia de o nouă majorare a pensiei până la 1 martie 2025.

Un expert în domeniul pensiilor subliniază că modalitatea de depunere a acestor documente este determinată de perioada în care au lucrat sau s-au pensionat respectivii pensionari.

Cum se furnizează documentele de confirmare

Până în 1977, contribuția la Casa de Asigurări Sociale (CAS) era calculată pe baza salariului brut din statul de plată, care includea salariul pentru orele de lucru în regim normal, salariul realizat în baza unui contract individual, precum și sporurile cu caracter permanent, cum ar fi cele pentru vechime, condiții dificile și sporurile temporare, cum ar fi sporul pentru munca nocturnă sau în zilele de sărbătoare.

O adeverință ar fi utilă pentru toți cei care știu că au avut un salariu brut mai mare decât veniturile raportate în cartea de muncă. Acest lucru se aplică celor din industria minieră, metalurgică, siderurgică, construcții, industria auto, etc.

Între 1977 și 1990, s-a trecut de la calculul contribuției pe baza salariului brut la calculul pe baza salariului net (prin deducerea CAS și a impozitului direct din salariul brut). Reținerile nu mai erau specificate în statul de plată, deoarece angajatorul efectua plățile. Pentru această perioadă, sunt necesare clarificări cu privire la modul în care se calculează pensiile de către instituțiile statului, pentru a evita confuziile pensionarilor.

Între 1990 și 2001, s-a revenit la principiul aplicat înainte de 1977. Vezi primul punct de mai sus.

Începând cu anul 2021, nu mai este necesară nicio adeverință din partea angajatorului, așa cum a declarat și ministrul Muncii.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel