Sari la conținut

Ce boală pot ascunde durerile de cap și somnul neodihnitor. Medic: ”Trebuie diagnosticată din timp”

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce cauzează durerea de cap sau migrena

Ce boală pot ascunde durerile de cap și somnul neodihnitor. Sinuzita se agravează în special în sezonul rece şi este asociată cu dureri de cap, de urechi şi somn neodihnitor.

„Este bine să fie diagnosticată din timp“, sugerează medicul ORL-ist Elena Lăţcan.

Sinuzita este o inflamaţie a mucoasei ce căptuşeşte sinusurile pe interior (identică cu cea nazală) şi apare când, din cauza unui obstacol, micile orificii ce fac legătura dintre nas şi sinusuri se blochează. Astfel, mucusul se acumulează în interiorul sinusului afectat, de unde senzaţia de presiune sau chiar durere. Obstacolul poate fi un corp străin sau doar o inflamaţie a mucoasei.

Ce boală pot ascunde durerile de cap și somnul neodihnitor

Pe lista factorilor favorizanţi, specialistul trece poluarea, mizeria de pe străzi, care duce la înmulţirea microbilor, dar şi sezonul rece, caracterizat de o circulaţie intensă a virusurilor. „Şi, bineînţeles, defectele anatomice, cum sunt polipii şi deviaţia de sept“, precizează medicul specialist.
Astfel, dacă vă confruntaţi cu o gripă sau cu o răceală care nu trece, iar secreţiile nazale sunt abundente şi vâscoase, este mai mult ca sigur că aveţi sinuzită. „Controlaţi-vă, de asemenea, sensibilitatea feţei. Dacă vă doare când vă apăsaţi de-o parte şi de alta, mergeţi la medic. Alte semne sunt durerile în gât, tusea uscată şi amigdalita“, specifică medicul Elena Lăţacan.

În aceste condiţii, este indicat să faceţi o radiografie a sinusurilor sau un computer tomograf. „În străinătate se foloseşte doar computerul tomograf pentru diagnostic, însă, în România, sunt foarte puţine aparate, investigaţia este scumpă, aşa că cei mai mulţi pacienţi aleg să facă radiografii ale sinusurilor“, mai spune dr. Elena Lăţcan.

Evitaţi fumatul

Pentru o vindecare rapidă, este recomandat să urmaţi un tratament specific, prescris de medicul ORL-ist, (antibiotice, antiinflamatoare, antialergice, sprayuri şi picături nazale, aerosoli), să evitaţi fumatul şi să vă hidrataţi bine. „Când aveţi recăderi, folosiţi alte tipuri de picături şi sprayuri nazale, astfel încât să nu căpătaţi rezistenţă“, vă sfătuieşte medicul Elena Lăţcan.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel