Sari la conținut

Ce boli ascunde insomnia. Când trebuie să mergi URGENT la medic

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fructe pentru reglarea somnuluio

Din cuprinsul articolului

Poate că, în mod regulat, stai treaz până târziu pentru că iubești o petrecere bună, iar acum (surpriză!) ești obosit. Sau sunteți la birou până la orele dimineții pentru a progresa la serviciu. Acestea nu sunt exemple de insomnie. Insomnia este atunci când nu poți adormi, deși îți dorești, sau nu poți rămâne adormit suficient de mult timp.

Boli care pot provoca insomnie

Există multe boli care pot aduce nopți de somnolență, printre care:

Cancerul. Cancerul poate provoca cu siguranță dureri fizice, dar la fel de frecvent este stresul emoțional. Îngrijorarea, teama și frica durează adesea toată noaptea. Oamenii știu că a avea cancer este stresant, dar nu iau întotdeauna în considerare modurile în care acesta afectează somnul.

Alzheimer sau Parkinson. Persoanele care trăiesc cu aceste diagnostice au adesea cicluri de somn perturbate. Ei tind să doarmă în timpul zilei și sunt treji noaptea. În acest caz, din păcate, nu se pot face prea multe pentru a restabili obiceiurile regulate de somn.

Afecțiuni pulmonare. Anumite afecțiuni pulmonare pot cauza tulburări de respirație legate de somn sau chiar pot face ca cineva să nu mai respire noaptea.

Durere cronică și artrită. Confruntarea cu durerea zilnică tinde, de asemenea, să provoace insomnie. Atunci când ai dureri corporale, nu te poți simți confortabil în pat. Pentru a controla durerea, oamenii tind să apeleze în mod constant la medicamente, dar asta presupune să se trezească pentru a lua medicamentele.

Sindromul picioarelor neliniștite. Această afecțiune provoacă un impuls incontrolabil de a mișca picioarele, iar acest impuls nu se lasă noaptea, ceea ce duce la dificultăți de somn.

Menopauza

Dacă ești la postmenopauză și hormonii tăi au suferit deja o schimbare, probabil că te confrunți cu transpirații nocturne și bufeuri, afectându-ți negativ somnul. Pentru multe femei, un alt aspect important este stresul. Poate fi o luptă pentru a naviga prin schimbările de dispoziție și efectele asupra cogniției. Menopauza este în mod obișnuit o perioadă care lasă femeile să se simtă anxioase, dezorientate și stresate – și în mare parte fără somn.

Sarcina. La fel de impactantă ca menopauza, sarcina aduce, de asemenea, schimbări hormonale semnificative, care pot face ravagii și asupra tiparelor de somn.

Îmbătrânirea. Pe măsură ce îmbătrânești, este mai probabil să te confrunți cu insomnia, deoarece îmbătrânirea îți schimbă în mod natural modelul de somn. Acesta este o parte a motivului pentru care persoanele în vârstă tind să se culce mai devreme pentru a compensa insomnia și pentru a obține în continuare același număr de ore de odihnă. Pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința de a obosi mai ușor. De asemenea, este mai puțin probabil să ne umplem zilele cu activități fizice sau sociale, iar această lipsă de activitate înseamnă că nu suntem la fel de pregătiți pentru odihnă la ora de culcare. La orice vârstă, trebuie să fim obosiți pentru a putea dormi.

Pentru adulții în vârstă, somnul poate fi dăunător. Un pui de somn de 15-20 de minute este în regulă, dar nu este recomandat să dormiți trei-patru ore după-amiaza.

Dacă bănuiți că unul dintre aceste motive este vinovatul din spatele insomniei dumneavoastră, ar putea fi timpul să vorbiți cu un medic. Medicul dumneavoastră va putea efectua o evaluare amănunțită pentru a determina cauzele din spatele insomniei, precum și pentru a vă ghida cu privire la opțiunile de restabilire a tiparelor sănătoase de somn.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel