Sari la conținut

Ce cauzează colesterolul ridicat? Simptomele colesterolului ridicat. Netratat, în timp, poate duce la AVC și atac de cord

colesterol ridicat
Sursă foto: arhiva Dotorul Zilei
Colesterolul ridicat poate duce la înfundarea arterelor

Probabil ați auzit avertismentele despre colesterolul ridicat. Mai exact, cum a avea aceasta poate crește riscul unei persoane de boli de inimă.

Dar colesterolul în sine nu este rău – de fapt, dimpotrivă. Corpul tău are nevoie de ea.

Colesterolul devine o problemă atunci când aveți prea mult din el în sânge, ceea ce este aproape întotdeauna prevenit.

„Ficatul tău produce colesterol. De fapt, produce tot colesterolul de care ai nevoie. Partea dificilă este că dieta și obiceiurile noastre de viață ne pot influența și nivelul colesterolului”, spune dr. Joshua Septimus, profesor asociat de medicină clinică și director medical. din Houston Methodist Primary Group Clinics Same Day.

Și în timp ce corpul tău are o modalitate de a face față cu excesul de colesterol care plutește în fluxul tău sanguin, nu poate întotdeauna să gestioneze eficient cantitățile în exces.

Ce este colesterolul și cum funcționează?

Colesterolul este o substanță ceară pe care se bazează corpul tău:

  • Menține integritatea structurală a celulelor tale
  • Produce hormoni
  • produce vitamina D

„Din cauza numeroaselor roluri importante pe care le joaca, colesterolul trebuie sa calatoreasca in tot corpul tau. O face prin fluxul sanguin, miscandu-se ca parte a unor molecule mai mari numite particule de lipoproteine”, spune dr. Septimus.

Colesterolul ridicat poate fi cauzat de faptul că există mai multe lipoproteine în sânge decât are nevoie organismul, ceea ce, la rândul său, crește șansa de acumulare a colesterolului și de deteriorare a arterelor.

Sursă foto: Getty Images

Care sunt simptomele colesterolului ridicat?

În cele din urmă, colesterolul ridicat poate duce la formarea de depozite grase (numite placă) în arterele tale. Această acumulare le face să se întărească și să se îngusteze, afectând fluxul sanguin – ceea ce se numește ateroscleroză.

„Dacă colesterolul dvs. este ridicat, probabil că nu veți avea simptome până nu este prea târziu. Până la 75% dintre persoanele cu boli de inimă experimentează atacul de cord ca prim simptom. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate identifica nivelurile ridicate de colesterol folosind un test de sânge, ” adaugă dr. Septimus.

Chiar dacă nu simțiți efectele, de-a lungul timpului acest flux sanguin redus poate duce, de asemenea, la boală coronariană și boală arterială cerebrală – cu simptome și complicații, inclusiv:

Ateroscleroza poate duce, de asemenea, la boala arterelor periferice, care poate provoca dureri de picioare la mers.

În plus, excesul de lipoproteine în sânge poate duce la instabilitatea oricărei plăci prezente.

„Dacă placa instabilă se desprinde de pereții arterelor, aceasta poate duce la formarea unui cheag de sânge, care, în funcție de locul în care se formează cheagul, poate duce rapid la infarct miocardic sau accident vascular cerebral”, avertizează dr. Septimus.

5 motive pentru care colesterolul tău poate fi ridicat

Deci… ce cauzează de fapt colesterolul ridicat?

Dr. Septimus spune că colesterolul ridicat este cauzat de o varietate de factori ai stilului de viață – dintre care majoritatea sunt evitabili:

1. Dieta

„Dieta standard americană este plină de alimente rafinate, procesate, iar aceste tipuri de alimente contribuie în mod semnificativ la un nivel ridicat al colesterolului”, avertizează dr. Septimus.

„Acestea sunt alimentele pe care le găsiți în interiorul magazinelor alimentare, cum ar fi mărfuri ambalate, mâncăruri congelate (deși fructele și legumele congelate sunt bune!) și gustări coapte în comerț, precum și lucruri precum slănină și mezeluri”.

În schimb, dr. Septimus recomandă să se concentreze pe consumul de „alimente adevărate” – precum legume, fructe și carne neprocesată.

2. Talia ta/ obezitate centrală

Obezitatea centrală – care este o acumulare de grăsime în abdomen/burtă – este asociată cu o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv:

  • Rezistenta la insulina
  • Creșterea inflamației sistemice
  • Niveluri anormale de colesterol

„Important, obezitatea centrală este un marker pentru creșterea inflamației în organism, care poate duce la acumularea de colesterol în vasele de sânge”, avertizează dr. Septimus.

„Este, de asemenea, un marker pentru placa instabilă. Amintiți-vă, odată ce placa devine instabilă, riscul de accident vascular cerebral și atac de cord crește”.

O dietă echilibrată și o mulțime de exerciții fizice sunt primii pași importanți pentru a pierde grăsimea de pe abdomen și a menține o greutate mai sănătoasă.

3. Nivelul tău de activitate

„Activitatea fizică regulată și exercițiile fizice tind să reducă rezistența la insulină și inflamația, ceea ce ajută la reducerea acumulării de colesterol în vasele de sânge”, explică dr. Septimus.

Se recomandă ca adulții să facă aproximativ 150 de minute de exerciții de intensitate moderată în fiecare săptămână. Acest lucru ar putea suna a mult, dar merge la aproximativ 30 de minute pe zi.

4. Fumatul

Printre numeroasele efecte negative ale fumului de țigară se numără daunele pe care le provoacă vaselor de sânge, care, la rândul lor, vă pot crește riscul de a dezvolta plăci legate de colesterol.

„Fumatul provoacă inflamații și leziuni ale vaselor de sânge, ducând la o placă instabilă de colesterol și, în cele din urmă, crește riscul de rupere a plăcii”, explică dr. Septimus.

5. Lucruri pe care nu le poți controla, cum ar fi vârsta ta

În timp ce unii factori de risc ai colesterolului ridicat sunt evitabili, câțiva nu sunt. Și anume creșterea vârstei.

„Pe măsură ce înaintați în vârstă, pierdeți masa musculară slabă. Acest lucru vă face să deveniți în mod natural mai rezistent la insulină, ceea ce crește instabilitatea plăcii și vă înrăutățește numărul de particule de lipoproteine, ceea ce crește depunerea de colesterol în vasele de sânge”, avertizează dr. Septimus.

În plus, colesterolul crescut poate fi cauzat de o tulburare genetică rară numită hipercolesterolemie familială. De asemenea, se poate dezvolta ca o complicație a altor afecțiuni de sănătate, în special diabetul de tip 2.

„Dacă aveți unul sau mai mulți dintre acești factori de risc, aceasta nu înseamnă că veți dezvolta colesterolul crescut, dar înseamnă că va trebui să vă asigurați că adoptați și mențineți comportamentele unui stil de viață sănătos care vă reduc riscul.” adaugă dr. Septimus.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel