Sari la conținut

Ce cauzează durerea în piept și când devine îngrijorătoare? Afecțiuni asociate

durere in piept
Sursă foto: BigStock
Durere în piept

Durerea toracică apare atunci când simțiți disconfort între gât și abdomen. Din punct de vedere istoric, durerea toracică era denumită medical stetalgie, dar acest termen este rar folosit astăzi. A avea dureri în piept este o plângere medicală frecventă. De fapt, aproximativ 5% din toate cazurile de urgență din SUA se datorează durerii toracice.

Este o credință comună că durerea toracică apare doar dacă aveți un eveniment cardiac grav (legat de inimă), cum ar fi un atac de cord. Dar, o varietate de condiții de sănătate pot contribui la disconfortul pe care îl simțiți în piept. Indiferent de cauza care stă la baza simptomelor dumneavoastră, dacă începeți să aveți dureri în piept, este esențial să solicitați imediat asistență medicală, astfel încât un furnizor să vă poată ajuta să vă gestionați simptomele și să preveniți orice complicații care vă pun viața în pericol.

Cum se simte durerea toracică?

Durerile toracice pot fi resimțite diferit de la o persoană la alta și deseori depind de ceea ce cauzează disconfortul. Durerea poate fi cronică (pe termen lung), poate apărea și dispărea sau se poate agrava la respirație sau la efort fizic și exerciții fizice.

Uneori, durerea poate fi „viscerală”, ceea ce înseamnă că vă confruntați cu o durere surdă, continuă, care se răspândește în zone mai largi ale pieptului. Durerea viscerală poate provoca, de asemenea, o senzație de apăsare, strângere sau presiune.

În alte cazuri, durerea este localizată, ceea ce înseamnă că afectează un anumit punct din piept. Acest tip de durere poate fi resimțită ca o senzație de înjunghiere sau de înțepătură. Durerea localizată poate uneori iradia (sau, se poate răspândi) în maxilar, gât, spate, umeri sau ambele brațe.

Durerea în piept
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

Tipuri de dureri toracice

Durerea toracică se referă la orice durere sau disconfort în zona de sub gât și deasupra abdomenului. Puteți avea dureri în piept în mijlocul pieptului sau pe partea stângă sau dreaptă. Furnizorii de servicii medicale clasifică durerea toracică în două tipuri principale:

  • cardiacă (legată de inimă) și
  • non-cardiacă (legată de alte organe, cum ar fi sistemul digestiv sau plămânii)

Durere toracică cardiacă

În cazul în care durerea toracică se datorează unor probleme de bază ale inimii, furnizorul de servicii medicale o clasifică drept durere toracică cardiacă.

Durerile toracice de natură cardiacă provoacă o senzație de apăsare, presiune și durere în partea stângă a pieptului, unde se află inima. Uneori, durerea se poate răspândi, de asemenea, în umărul stâng sau drept, în maxilar sau în brațul stâng.

Durere toracică non-cardiacă

Toate celelalte cazuri de dureri toracice care nu sunt legate de inimă sunt clasificate ca dureri toracice non-cardiace. Această categorie conține mai multe subtipuri, cum ar fi:

  • Dureri toracice gastrointestinale: Apar atunci când aveți probleme cu esofagul – tubul lung care leagă organele dintre gură și stomac. Problemele cu esofagul pot provoca adesea arsuri la stomac, care este o senzație de arsură care se dezvoltă în mijlocul pieptului, în spatele sternului  și până la gât.  Ulcerele peptice (răni în mucoasa stomacului) pot provoca, de asemenea, un tip de durere de arsură în piept
  • Dureri pulmonare în piept: Se întâmplă atunci când o afecțiune care afectează plămânii provoacă durere și disconfort în piept. Uneori, problemele cu diafragma – un țesut muscular care separă cavitatea toracică de abdomen și care joacă un rol în respirație – pot duce, de asemenea, la dureri în piept.
  • Dureri toracice musculo-scheletice: Apar atunci când vă confruntați cu o leziune a oaselor și mușchilor pieptului, inclusiv a coastelor, a coloanei vertebrale și a mușchilor pectorali (piept). Acest tip de durere se agravează adesea atunci când respirați sau faceți efort fizic.

Posibile cauze ale durerii în piept

Sunt mai multe cauze ale durerii în piept:

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare care au ca simptom durerea toracică sunt:

  • angină: presupune un blocaj în vasele de sânge ale inimii. Blocajul reduce fluxul de sânge și de oxigen care ajunge la mușchiul inimii. Angina presupune dureri, dar nu și leziuni permanente. Este o durere care se resimte și la nivelul brațului, umărului, maxilarului. Este o durere pe care pacientul o simte ca pe o presiune. Disconfortul în cazul anginei este declanșat la efort fizic, stres emoțional. Odihna poate ajuta la ameliorarea durerii.
  • infarct miocardic (atac de cord): dacă fluxul sanguin din vasele de sânge este redus, părți din mușchiul inimii pot muri. Este o durere asemănătoare cu cea din cazul anginei, dar spre deosebire de aceasta nu trece în caz de odihnă. Infarctul este însoțit și de simptome precum transpirație, greață, extenuare.
  • miocardită: este o inflamație a mușchiului inimii care produce febră, oboseală și probleme cu respirația.
  • pericardită: este o inflamație/infecție a sacului din jurul inimii. Durerile sunt asemănătoare cu cele din cazul anginei. Este posibil ca în unele cazuri durerea să devină mai puternică atunci când pacientul respiră, mănâncă sau stă întins pe spate.
  • prolaps de valvă mitrală: presupune că o valvă mitrală nu se poate închide adecvat, ceea ce duce la dureri în piept, palpitații, amețeală. Este posibil ca în unele cazuri prolapsul de valvă mitrală să nu se manifeste (dacă este o formă ușoară).

Afecțiuni pulmonare

  • pleurită/pleurezie: este o inflamație sau iritare a mucoasei dintre plămâni și cutia toracică. Se manifestă prin dureri ascuțite atunci când pacientul tușește, respiră sau strănută.
  • pneumonie: cauzează dureri în piept. Este o afecțiune însoțită de febră, frisoane, tuse. În cazurile grave este însoțită de puroi la nivelul tractului respirator.
  • embolism pulmonar: se produce atunci când un cheag circulă prin vasele de sânge. Dacă ajunge în plămâni, poate provoca dureri în piept, probleme de respirație, palpitații. Pot ajunge la embolism pulmonar inclusiv pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală.
  • pneumotorax: are loc în urma unui traumatism la nivelul pieptului. Presupune o cedare a plămânului, iar aerul este eliberat în cavitatea toracică.
  • hipertensiune pulmonară: durerea care este provocată de hipertensiunea pulmonară este foarte asemănătoare cu durerea provocată de angină.
  • astm: pe lângă durerea la nivelul pieptului, astmul se manifestă și prin dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse.

Tulburări digestive

  • boală de reflux gastroesofagian: se manifestă prin senzație de arsură („piroxis” în termeni medicali), care apare adesea după masă și se poate agrava noaptea și când pacientul stă în poziție orizontală, dar și prin senzația de întoarcere a alimentelor din stomac către gură, însă fără a vărsa (în termeni medicali „regurgitare”). Sunt mai mulți factori care pot declanșa refluxul gastroesofagian: obezitate, fumat, sarcină, alimente grase, condimente.
  • hipersensibilitate esofagiană: nu există o cauză cunoscută a hipersensibilității esofagiene, dar sunt situații în care esofagul devine dureros.
  • ruptură esofagiană: durerile sunt bruște și puternice și sunt însoțite de vomă.
  • ulcer peptic: este mai frecvent în cazul fumătorilor sau a celor care abuzează de alcool. Se dezvoltă ca urmare a unor leziuni la nivelul mucoasei de la nivelul stomacului sau a intestinului subțire.
  • hernie hiatală: este o protruzie a stomacului deasupra diafragmului.
  • pancreatită: se manifestă prin dureri la nivelul epigastrului, care pot fi însoțite de greață, diaree, transpirații reci, febră, puls crescut.

Probleme osoase sau musculare

Durerile în piept pot avea drept cauză un traumatism la nivelul pieptului. Sunt și alte cauze care trebuie investigate:

  • probleme ale coastelor: durerea cauzată de o fractură la nivelul coastelor poate fi înrăutățită de o respirație îngreunată sau de tuse. Aceasta este adesea limitată la o singură zonă și este posibil ca pacientul să simtă durere atunci când aplică presiune.
  • întindere musculară: tusea puternică poate răni sau inflama mușchii și tendoanele dintre coaste, provocând durerea în piept. Durerea tinde să persiste și se înrăutățește pe măsură ce pacientul devine activ.
  • virusul varicelo-zosterian: zona zoster poate determina o durere ascuțită înainte de apariția erupției cutanate.
  • Anxietate sau atac de panică: durerile în piept pot fi cauzate și de atacuri de panică sau o anxietate prelungită. Consecința acestui stres duce la dureri în piept, palpitații, respirații îngreunate, transpirații, amețeli.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel