Sari la conținut

Ce complicații prezintă vaccinul Pfizer, deși a primit aprobare și urmează să fie distribuit

Corporația farmaceutică americană Pfizer a anunțat săptămâna aceasta noul vaccin Covid-19 a primit aprobare, având o eficacitate de 90%. Cu toate acestea, se pare că există probleme în ceea ce privește formula acestuia, deoarece condițiile de transport sunt unele foarte specifice.

Conform știripesurse.ro, beneficiarii vaccinului întâmpină probleme în ceea ce privește formula vaccinului, deși a fost aprobat. Se pare că tehnologia pe care o folosește vaccinul Pfizer activează puternic sistemul imunitar împotriva virusului SARS-CoV-2. Totuși, are nevoie de condiții optime de depozitare. Pentru a rezista și a fi eficientă, formula trebuie păstrată la temperaturi de aproximativ minus 70 de grade Celsius, precizează agerpres.ro.

Corporația farmaceutică Pfizer a anunțat săptămâna aceasta că vaccinul anti-Covid-19 are o eficacitate de 90%. Cu toate acestea, studiile despre siguranța utilizării vor fi publicate la sfârșitul lunii. Până în acest moment, totuși, datele obținute pe baza cercetării clinice arată promițător.

„Aşa cum am prezis, vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an. Iar cel dezvoltat de Pfizer este unul foarte promiţător. Şi ne aşteptăm să apară mai multe alte vaccinuri „, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus la o întâlnire anuală ministerială organizată de OMS.

Totuși, deși formula pare să fie eficientă, depozitarea reprezintă o problemă majoră. Necesitatea formulei de a fi păstrată la o temperatură atât de scăzută ar putea complica procesul de vaccinare. Țările cu o climă caldă, precum cele din Africa și Asia sunt cele mai afectate. Transportul poate întâmpina probleme, încât distanțele sunt mari, iar infrastructura este deficitară.

„Vestea extraordinară de ieri (luni, n.r.) ca un posibil vaccin eficient să devină disponibil ridică însă o serie de provocări majore privind stocarea la rece pentru ţările africane, prin însăşi natura acestui vaccin. Acest aspect va trebui să fie luat în considerare pentru a sprijini activităţile de livrare”, a susținut Matshidiso Moeti, directorul regional OMS pentru Africa.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel