Sari la conținut

Proiect european pentru screeningul cancerului gastric în parteneriat cu UMF Cluj: „Anual 4.000 de români sunt diagnosticați”

cancer
Sursă foto: Shutterstock
raport cancer 2023

Luni, 29 aprilie 3024, la sediul Rectoratului UMF a avut loc prezentarea proiectului „TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană”. Este vorba despre un proiect generos, finanțat prin programul Uniunii Europene EU4Health, în baza acordului de grant. Programul în sine a debutat la 1 martie 2023, dead line-ul fiind 28 februarie 2026.

Scurt istoric privind cancerul gastric

La nivel mondial, sunt înregistrate peste 1 milion de noi cazuri și cca 800. 000 decese.

Numai în Europa au fost diagnosticate, în 2020, peste 130 000 de cazuri noi, 12,8 % din totalul cazurilor la nivel global. De aici și programele dezvoltate în timp de diferite organisme de profil, care vizează detectarea precoce a cancerelor gastrice, ideea fiind cea de a facilita modalitățile de tratament minim invazive, am în vedere rezecția endoscopică, pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea. Cea mai eficientă metodă de prevenție în cazul acestei patologii, este eradicarea timpurie a infecției stomacului cu bacteria Helicobacter pylori.

Dr. Dan Dumitrașcu: Anual 4.000 de români sunt diagnosticați cu cancer gastric

”În România, rata de deces în rândul celor diagnosticați cu cancer gastric este de 4%. Cca 4000 de români prezintă cancer gastric, vorbind despre o prevalență între locurile 4 și 6.

Cum putem depista la timp cancerul gastric? Să luăm în primul rând, stilul de viață, care predispune apariția cancerului respectiv. În discuție intră fumatul, alcoolul, chiar dacă nu a fost pusă în evidență o relație clară a alcoolului și apariția cancerului gastric. În prezent, știm că bacteria helicobacter pylori trăiește în mucoasa stomacului, creînd modificări ale acesteia. Pentru a combate cancerul gastric, trebuie să combatem Helicobacter pylori.

Filosofia este următoarea: să depistăm prezența bacteriei la tineri, 30-34 de ani, prin teste serologice, repetate dacă se impune”, a subliniat Prof univ dr Dan Dumitrașcu potrivit Monitorul de Cluj.

Arsuri la stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dr .Aida Puia: tinerii ar trebui informați cu privire la factorii de risc care dezvoltă cancerul gastric

La rândul ei, doamna conf univ dr Aida Puia a ținut să sublinieze ”relația care trebuie să se dezvolte între medicina primară, medici de familie, și reprezentanții mass media. La program au aderat 26 au aderat 26 de medici de familie.  Invităm pacientul asimptomatic să fie parte integrantă a acestui screening și, mai mult, acești tineri pacienți și nu numai ei, să fie informați cu privire la factorii de risc care dezvoltă cancerul gastric, totul pe baza unei încrederi reciproce”.

Dr. Radu Fărcaș (Medicală 2) a abordat metodologia de lucru, cu alte cuvinte:

”Să vedem care este cea mai fezabilă metodă de a implementa screening-ul, de a implementa eficient programele care reduc prevalența, TOGAS urmărind scăderea ratei cancerului gastric.

Participanții la studiu, 2000 în cazul de față, cu un rezultat serologic pozitiv, vor fi rechemați în același laborator pentru un nou test de confirmare, testul respirator cu uree 13C (UBT), pentru a se pune în valoare infecția activă”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel