Sari la conținut

Ce este aritmia cardiacă? Când trebuie să mergem la doctor. Cum se face manevra Valsalva

Vitamina ce dăunează inimii
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Vitamina B, efecte adverse

Bolile de inimă sunt cap de listă pentru principalele cauze de deces şi mulți oameni apelează la internet pentru a se informa despre sănătatea inimii.

Pentru a ajuta la răspândirea conștientizării riscurilor legate de afecţiunile cardiovasculare, experții răspund la următoarele întrebări, cele mai căutate despre sănătatea inimii, conform Google Trends.

De ce apar artimiile cardiace

Aritmia cardiacă apare atunci când există o anomalie în ritmul bătăilor inimii. „Aceasta înseamnă că inima bate fie prea repede, o afecțiune cunoscută sub numele de tahicardie; fie prea încet, cunoscută și sub numele de bradicardie; fie neregulat”, a declarat pentru Healthline dr. Martha Gulati, cardiolog la Cedars Sinai Heart Institute și președinte al Societății Americane de Cardiologie Preventivă.

„Gândiți-vă că inima are un sistem electric care servește drept mecanism de sincronizare pentru a-i spune inimii când și cât de repede să pompeze”, a explicat şi dr. Kevin Thomas de la Norton Heart & Vascular Institute Heart Rhythm Center. „O aritmie apare atunci când sistemul electric acționează neregulat”, a declarat el pentru sursa citată de g4media.ro.

Aritmiile pot afecta persoane de toate vârstele și pot fi declanșate de moştenirea genetică, de afecțiuni cardiace preexistente, precum și de obiceiurile de viață, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă și stresul.

„Semnificația unei aritmii depinde de tipul de ritm anormal care se produce. Unele sunt grave și pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate, în timp ce altele nu sunt îngrijorătoare sau periculoase”, a declarat Thomas.

Cel mai frecvent tip de aritmie este fibrilația atrială, cunoscută și sub numele de AFib, care poate crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.

Riscul de fibrilație ventriculară pe parcursul vieții este de unul din patru pentru toți bărbații și femeile de peste 40 de ani, potrivit unui studiu publicat în Circulation, o revistă a Asociației Americane a Inimii (AHA).

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale unei aritmii sunt:

Palpitații ale inimii

Bătăi accelerate ale inimii

Vibrații ale inimii

Senzația de bătăi sărite

Bătăi suplimentare

Bătăi puternice

Atunci când aritmiile (inclusiv AFib) durează suficient de mult timp pentru a afecta modul în care funcționează inima, AHAT raportează că pot apărea următoarele simptome grave:

Oboseală sau slăbiciune

Amețeli sau senzație de amețeală

Leșin sau episoade de leșin sau aproape leșin

Bătăi rapide ale inimii sau bătăi în piept

Dificultăți de respirație și anxietate

Dureri sau presiune în piept

Alternanța ritmului cardiac rapid și lent

Transpirație

Colaps și stop cardiac brusc în cazuri extreme

Ce sunt palpitațiile inimii?

Palpitațiile cardiace sunt anomalii percepute (resimțite) ale bătăilor inimii, care pot fi caracterizate prin senzația de bătăi rapide, neregulate sau sărite, resimțite în piept, în faringe sau în gât. „Acestea pot fi trecătoare și de scurtă durată, durând doar câteva secunde, sau pot fi susținute și dura ore sau zile”, a spus Thomas.

Palpitațiile pot fi declanșate de stres, anxietate, schimbări hormonale sau stimulente precum cofeina. Potrivit medicilor, dacă aveți palpitații cardiace cuplate cu dureri în piept, leșin sau amețeli severe, este important să solicitați imediat asistență medicală.

Cauze

Cauzele aritmiilor cardiace variază. „Unele se datorează unor căi electrice anormale sau suplimentare cu care un pacient se naște, în timp ce altele sunt cauzate de leziuni ale inimii și ale sistemului său electric ca urmare a unui atac de cord anterior sau a unei intervenții chirurgicale cardiace”, a spus Thomas.

Uneori, aritmiile pot fi declanșate de niveluri crescute de adrenalină, care pot fi observate în timpul infecțiilor, intervențiilor chirurgicale sau altor boli, a adăugat el. Îmbătrânirea poate juca, de asemenea, un rol, deoarece, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, inimile lor se schimbă.

În plus, unele aritmii, cum ar fi fibrilația atrială, devin mai frecvente pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și pot fi influențate de alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, apneea de somn și obezitatea, a explicat Thomas.

Tratament

În timp ce majoritatea aritmiilor nu sunt considerate periculoase și sunt adesea lăsate netratate, medicul dumneavoastră va trebui să stabilească dacă aritmia este un motiv de îngrijorare și necesită tratament.

Reducerea altor factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, cum ar fi boala coronariană ajută la prevenirea acestora. Un stimulator cardiac este adesea necesar dacă inima bate anormal de încet. De asemenea, ablația cardiacă, o procedură chirurgicală minim invazivă, poate ajuta atunci când inima bate prea repede sau neregulat.

Intervențiile non-farmacologice și modificările stilului de viață, inclusiv pierderea în greutate, controlul tensiunii arteriale, menținerea unui nivel sănătos al colesterolului, o dietă sănătoasă pentru inimă, exerciții fizice, evitarea fumatului și a vapatului și tratarea apneei de somn pot ajuta la gestionarea aritmiilor.

Manevra Valsalva

Tratamentul standard în timpul unui episod de aritmie este de a încetini ritmul cardiac prin efectuarea unor acțiuni fizice numite manevre vagale, una dintre acestea fiind realizată, de exemplu, prin manevra Valsalva, care presupune să inspirați și apoi să încercați să expirați cu putere, ținându-vă gură și nasul închise timp de până la 10 secunde.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel