Sari la conținut

Ce este efectul placebo? 6 lucruri surprinzătoare pe care toată lumea ar trebui să le știe

efectul placebo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucruri surprinzatoare despre placebo

Lucruri surprinzătoare despre placebo. O modalitate ușoară de a genera efecte placebo pozitive pentru tine este să faci un act de bunătate aleatoriu, cum ar fi să îți ajuți un coleg sau pur și simplu să îl saluți sau să îi zâmbești prietenos. 

Placebo este un „medicament” care nu conține o substanță activa, însă dacă pacientul crede că ia un medicament, placebo poate să îmbunătățească starea de sănătate a pacientului. Acest răspuns pozitiv se numește efectul placebo.

Efectul placebo au fost studiat mai mult decât orice tratament din istoria medicinei, dar rămân misterios.

Iată șase fapte despre acest efect ciudat pe care toată lumea ar trebui să le cunoască. 

efectul placebo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Lucruri intersante despre Efectul Placebo: 1. Placebo au un văr întunecat: nocebo

Un constructor de 29 de ani a mers la spital după ce a călcat pe un cui de 15 cm care i-a străpuns cizma. Mișcarea unghiei a fost atât de dureroasă încât a trebuit să fie sedat cu medicamente puternice (fentanil și midazolam) pentru a o îndepărta. Dar când și-a scos cizma, medicii au descoperit că unghia îi trecuse între degetele de la picioare. Durerea constructorului a fost cauzată de credința greșită că cuiul i-a pătruns piciorul.

Efectele dăunătoare ale așteptărilor negative se numesc efecte nocebo. Din motive evolutive (supraviețuirea depinde de evitarea pericolului), efectele nocebo sunt mai mari decât efectele placebo.

Din păcate, pacienților li se spune adesea mai multe despre lucrurile rele care s-ar putea întâmpla decât despre lucrurile bune, ceea ce poate duce la o profeție care se împlinește. De exemplu, aflarea faptului că un medicament are un posibil efect secundar de greață sau durere poate provoca de fapt greață sau durere.

2. Placebo-urile funcționează chiar dacă oamenii știu că sunt placebo

Linda Buonanno a suferit atât de rău de sindromul colonului iritabil încât adesea nu a putut să iasă din casă timp de săptămâni. Ea s-a înscris pentru un studiu cu placebo „cinstit” (deschis), care este un placebo despre care pacienții știu că este un placebo.

Medicii de la Harvard din studiu i-au spus că pastilele erau „pastile placebo făcute dintr-o substanță inertă, cum ar fi pastilele de zahăr, despre care s-a demonstrat în studii clinice că produc o îmbunătățire semnificativă a simptomelor intestinului iritabil prin procese de auto-vindecare minte-corp”. Efectul placebo funcționat atât de bine încât a reușit să-și reia o viață normală.

Placebo a funcționat în alte studii pentru tratarea depresiei, durerilor de spate și a tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Placebo-urile cinstite funcționează din cauza așteptărilor noastre subconștiente. Experiențele noastre anterioare ale medicilor și spitalelor pot genera așteptări subconștiente care activează farmacia interioară a corpului nostru, care produce morfină (endorfine) și alte medicamente benefice.

Lucruri intersante despre Efectul Placebo: 3. Placebo este acceptabil din punct de vedere etic

Este adesea considerat neetic ca medicii să ofere placebo pacienților, deoarece se presupune că acest lucru implică minciuna (spunând pacienților că o pastilă de zahăr este un medicament puternic). Dar placebo cinstit nu implică minciuna, așa că nu există nicio barieră etică.

Într-un studiu în curs de desfășurare, medicii au întrebat pacienții dacă ar fi dispuși să încerce un amestec de analgezice reale și placebo sincer. Pacienții din acest studiu au același nivel de ameliorare a durerii după intervenția chirurgicală, dar sunt mai puțin probabil să devină dependenți de analgezice.

zambet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4. Efectele placebo fac parte din majoritatea efectelor tratamentului

Când un medic prescrie ibuprofen pentru durerile de spate, efectele se datorează ibuprofenului și convingerilor și așteptărilor pacientului, care pot fi influențate de comunicarea medicului. Medicii care oferă mesaje pozitive într-o manieră caldă și empatică vor crește efectul medicamentelor.

Mărimea și culoarea pilulei pot influența, de asemenea, efectul. O pastilă mare, portocalie, poate reduce durerea mai mult decât una mică, roșie. În schimb, pastilele albastre au în general un efect sedativ – cu excepția bărbaților italieni, pentru care pastilele albastre au un efect excitant), probabil pentru că echipa lor de fotbal venerată poartă albastru.

Datoria etică a medicilor de a beneficia pacienții sugerează că este o datorie etică să maximizeze efectele placebo ale tuturor tratamentelor pe care le oferă.

Lucruri intersante despre Efectul Placebo: 5. Nu aveți nevoie de placebo pentru a avea efecte placebo

Într-un studiu, pacienților li s-a administrat morfină printr-o linie intravenoasă după intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, doar jumătate dintre pacienți li s-a spus că primesc morfină.

Pacienții cărora li s-a spus acest lucru au avut cu 50% mai multă ușurare a durerii decât cei cărora nu li sa spus că primesc morfină. Acesta este un exemplu de efect placebo fără placebo.

6. Poți genera efecte placebo (și nocebo) în tine

Orice comunicare poate avea un efect benefic sau dăunător. Un studiu a constatat că predarea abilităților de comunicare către familii a redus anxietatea și depresia. Pe de altă parte, cuplurile care insistă asupra problemelor și aspectelor negative ale relațiilor lor s-a dovedit într-un studiu că au un sistem imunitar mai slab.

Actele de altruism, concentrarea pe un viitor mai luminos sau recunoștința sunt modalități dovedite de a reduce efectul comunicării negative. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel