Sari la conținut

Ce este și cum recunoști Sindromul bradului de Crăciun. Simptome alarmante

Ce este și cum recunoști Sindromul bradului de Crăciun. Simptome alarmante.

Există o afecțiune mai puțin cunoscută decare mulți oameni ar putea suferi fără ca măcar să știe.

Deși perioada Sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai apreciate de toată lumea, bradul de Crăciun ne poate face necazuri, pentru că este alergen. De fapt, mai bine spus, mucegaiurile pe care le poartă bradul sunt de „vină”, pentru că pot declanșa o adevărată „febră a fânului” în plină lună decembrie.

Ce este și cum recunoști Sindromul bradului de Crăciun

Specialiștii și-au dat seama relativ recent de acest pericol. În 2011, alergologul Lawrence Kurlandsky a publicat un studiu asupra fenomenului în Analele de Alergie, Astm și Imunologie, o publicație americană de specialitate.

El a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite. Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi profită de interioarele calde pentru a prolifera.

Potențialul alergen al pomilor de Crăciun poate fi una dintre explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători.

La aceasta se poate adăuga și potențialul alergenic al unor produse de conservare, pulverizate pe brazi, cum ar fi zăpada artificială, atrag atenția medicii.

Simptome alarmante

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA, simptomele care ar trebui să ne alarmeze sunt

  • congestia nazală,
  • durerea în gât,
  • strănutul,
  • mâncărimea ochilor,
  • conjuctivită,
  • ochi iritați sau apoși,
  • oboseală,
  • dureri în piept,
  • insomnii
  • alergii cutanate.

Atenție!!! În cazurulie mai grave se pot instala bronșita sau pneumonia.

Soluții practice

OMS recomandă ca bradul să nu fie ținut în casă mai mult de șapte zile dacă locuitorii acesteia suferă de alergii. La primele semne de disconfort este bine să apelați la ajutorul medicilor. Trunchiul bradului trebuie să fie întotdeauna șters, înainte de a-l aduce în locuință, cu o soluție din apă și foarte puțin înălbitor.

Brazii naturali nu sunt recomandați în caz de sensibilitate respiratorie, astm, alergii la mucegai, la polenul pinaceelor sau în cazul unor eczeme severe și alergii la rășini.

O altă soluție, din ce în ce mai populară, este, evident, soluția brazilor artificiali.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel