Sari la conținut

Ce este sindromul inimii frante? Ce provoaca aceasta durere emotionala si cum se trateaza

Sindromul inimii frante este o afectiune temporara a inimii care poate surveni dupa perioade de durere intensa, de suparare si de stres puternic.

90% din cazuri sunt intalnite la femei cu varste cuprinse intre 56 si 75 de ani, arata datele publicate de Harvard Health Publishing.

Potrivit ScienceDaily, stresul extrem poate provoca umflarea ventriculului stang in partea inferioara a inimii, generand durere. Multe persoane confunda sindromul inimii frante cu infarctul, pentru ca simptomele care includ dificultati de respiratie sau dureri in piept sunt similare cu cele ale atacului cardiac, arata Cleveland Clinic.

Contrar asteptarilor, sindromul inimii frante se manifesta fizic. Si poate fi provocat nu doar de stresul intens, ci si de reactiile pozitive puternice.

Cel mai important lucru pe care il uitam adesea despre o inima franta este ca doare. Doare la propriu, din cauza suferintei emotionale – tristetea, dezamagirea, teama si furia se rasfrang pe plan fizic. Chiar si termenul in sine, inima franta, evoca durerea, noteaza Refinery29.

Aceste senzatii nu sunt o inchipuire, asa cum am fi tentati sa le consideram. Pierderea cuiva drag sau experienta unei despartiri pot declansa o afectiune medicala denumita de specialisti „sindromul inimii frante”. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta manifestare provocata de stresul emotional intens sau de o durere profunda.

Infarctul se produce cand arterele sunt blocate de un cheag de sange produs de ingrosarea cu grasime a peretilor vaselor de sange. Sindromul inimii frante, denumit si sindromul Takotsubo sau TTS, nu are aceasta cauza.

Ce provoaca inima franta?

Citeste continuarea…

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel