Sari la conținut

Ce este streptococul A și care sunt simptomele. Când trebuie să suni imediat la 112

Ce este streptococul A și care sunt simptomele. Când trebuie să suni imediat la 112

Oficialii din domeniul sănătății spun că părinții ar trebui să fie conștienți de o infecție numită streptococ A, după ce copiii din Marea Britanie au murit din cauza acesteia. Deoarece restricțiile Covid s-au relaxat, există mai multe oportunități ca astfel de infecții să se răspândească.

Potrivit BBC, cazurile au crescut în ultimele săptămâni.

Ce este streptococul A?

În timp ce majoritatea oamenilor nu se îmbolnăvesc foarte tare, bacteria extrem de contagioasă care provoacă infecția poate provoca boli grave și complicații.

Se găsește uneori în gât sau pe piele. Mulți oameni îl poartă inofensiv fără să știe, dar îl pot răspândi și altora care s-ar putea îmbolnăvi. Oamenii îl pot lua prin contact strâns și din tuse și strănut.

Uneori, focarele pot apărea în locuri precum școli și case de îngrijire.

Care sunt simptomele streptococului A?

Cel mai adesea, simptomele sunt ușoare:

  • o durere în gât
  • sau o infecție a pielii

De obicei, care poate fi tratat ușor cu antibiotice.

Dar streptococul A poate provoca o serie de lucruri, iar unele dintre ele sunt mai grave. Una este scarlatina, care afectează mai ales copiii mici și, din nou, are nevoie de antibiotice.

Ce este scarlatina?

Este o boală de notificare, ceea ce înseamnă că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să informeze echipele locale de protecție a sănătății cu privire la cazurile suspecte. E nevoie de acest lucru pentru ca pacienții să poată fi tratați rapid și posibilele focare sub control.

Scarlatina provoacă o erupție cutanată și simptome asemănătoare gripei, inclusiv temperatură, dureri în gât și glandele umflate ale gâtului. Pe pielea mai închisă, erupția poate fi mai dificil de detectat vizual, dar va avea o senzație de șmirghel.

Cineva care are scarlatină poate avea ceea ce medicii numesc o limbă de căpșuni – pentru că aspectul ei arată un pic ca o căpșună.

Este streptococul A periculos?

Foarte rar, streptococul A poate provoca, de asemenea, ceva numit infecție invazivă cu streptococ de grup A sau iGAS. Acest lucru poate fi mortal.

Boala invazivă apare atunci când bacteriile trec de apărarea imunitară a corpului. Acest lucru se poate întâmpla atunci când sunteți deja bolnav sau urmați tratamente, cum ar fi unele terapii pentru cancer, care vă afectează sistemul imunitar.

Semnele de avertizare ale bolii invazive includ:

  • febră (o temperatură ridicată peste 38C)
  • dureri musculare severe

Asistența medicală urgentă și precoce este esențială. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie sfătuiește: „Oricine are febră mare, dureri musculare severe, dureri într-o zonă a corpului și vărsături sau diaree inexplicabile ar trebui să sune la apelul de urgență și să solicite imediat ajutor medical”.

Ce să faci dacă copilul tău nu este bine

Dacă credeți că copilul dumneavoastră poate avea orice simptome de streptococ A, atunci ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. Spune-le dacă ai fost în contact cu cineva care a avut recent streptococ A.

Ai încredere în judecata ta dacă copilul tău pare grav bolnav.

Contactați-vă medicul dacă cei mici:

  • sunt din ce in ce mai rau
  • mănâncă mult mai puțin decât în mod normal
  • prezintă semne de deshidratare, cum ar fi un scutec uscat timp de 12 ore
  • au o temperatură de 39C sau mai mare, sau 38C dacă este mai mică de trei luni
  • sunt bebeluși și sunt calzi decât de obicei când le atingeți spatele sau pieptul sau sunt transpirați
  • sunt foarte obosiți sau iritabili

Sunați la 112 sau mergeți la o Urgențe dacă cei mici:

  • au dificultăți de respirație
  • puteți observa zgomote de mormăit sau stomacul le este tras sub coaste
  • fac o pauză când respiră
  • pielea, limba sau buzele lor sunt albastre
  • sunt moi și nu se se trezesc
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel