Sari la conținut

Ce este tulburarea de personalitate borderline. Manifestările pot fi extrem de periculoase

personalitatea borderline
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale personalității borderline

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afecțiune medicală care este cauzată de bruște schimbări de dispoziție, instabilitate relațională și comportament impulsiv.

Persoanele cu BPD se confruntă cu teama de abandon și se luptă pentru a-și gestiona furia. aceste persoane manifestă adesea acțiuni impulsive și riscante, cum ar fi conducerea nesăbuită și amenințările de autovătămare.

Ce este tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline este o tulburare care desemnează numeroase anomalii psihologice, de obicei detectate dupa vârsta de 18 de ani, și se caracterizează printr-o variabilitate a emoțiilor.

Trăsătura fundamentala a unei persoane cu borderline este ca nu a fost capabilă să învețe să gestioneze sau să asimileze în mod corespunzator resentimentele față de evenimentele dificile care l-au atins (cum ar fi abandonul, abuzul, divortul parintilor etc.).

Aceasta imposibilitate duce la instabilitate semnificativă în relațiile interpersonale, în imaginea de sine și identitate, în emoții și impulsivitate. Persoanele care suferă de borderline prezinta adesea modele extrem de instabile de relații sociale. Ei dezvoltă atașamente intense, dar furtunoase, cu oamenii, atitudinile lor față de familie, prieteni și cei dragi.

furia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

6 simptome ale personalității Borderline

Aceste provocări ridică obstacole semnificative în calea menținerii unor relații stabile. Recunoașterea acestor șase simptome vă poate ajuta să identificați dacă partenerul dumneavoastră se confruntă cu tulburarea de personalitate limită.

  1. Frica de abandon: Persoanele cu BPD adesea le este greu să rămână singure. Acești oameni simt, de asemenea, o teamă intensă sau furie atunci când sunt abandonați sau neglijați. S-ar putea să țină evidența locației celor dragi sau să-i împiedice să meargă oriunde. Sau ar putea împinge oamenii înainte de a se apropia prea mult pentru a evita respingerea.
  2. Relații instabile: Persoanele cu BPD se pot lupta pentru a menține relații sănătoase, deoarece adesea își schimbă brusc părerile despre ceilalți. Ei pot trece rapid de la idealizarea cuiva la devalorizarea lui și invers. Ca urmare, prieteniile, căsătoriile și relațiile lor cu cei apropiați sunt adesea instabile.
  3. Perturbarea imaginii de sine: Persoanele cu BPD se luptă adesea cu o imagine de sine distorsionată, se simt vinovate sau rușinate și se consideră „oameni răi”. Ei își pot schimba brusc obiectivele, opiniile, carierele sau prietenii și tind să-și saboteze progresul. Aceasta poate include eșecul intenționat la un test, deteriorarea relațiilor sau concedierea de la un loc de muncă.
  4. Modificări ale dispoziției: Persoanele cu BPD pot simți schimbări bruște în emoțiile lor față de ceilalți, de ei înșiși și de lume. Sentimentele imprevizibile, cum ar fi furia incontrolabilă, frica, anxietatea, ura, tristețea și dragostea se pot schimba rapid. Aceste schimbări emoționale durează de obicei doar câteva ore și rareori se extind peste câteva zile.
  5. Probleme de furie: Persoanelor cu BPD le este greu să-și gestioneze furia și pot deveni intens supărați. Furia lor poate fi exprimată prin sarcasm, amărăciune sau tirade furioase. După aceste episoade, ei experimentează adesea sentimente de rușine și vinovăție.
  6. Gânduri paranoice: Stresul extrem poate declanșa episoade disociative temporare, gânduri paranoide și, uneori, halucinații la persoanele cu BPD. Aceste simptome nu sunt, în general, suficient de severe pentru a fi considerate o tulburare separată.

Metode de tratament

O persoană care suferă de tulburarea de personalitate borderline trebuie să consulte un medic. Diagnosticarea BPD nu implică un test specific, așa că poate dura timp și o evaluare amănunțită.

Medicul dumneavoastră va discuta despre simptomele dumneavoastră și, de asemenea, poate colecta informații de la furnizorii anteriori de asistență medicală sau poate intervieva prietenii și familia pentru a vă înțelege comportamentul în relații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel