Sari la conținut

În pat cu dușmanul! 10 semne mari că ești căsătorit cu cineva care suferă de o tulburare de personalitate

cuplu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum stii ca esti inselata

Semne că ești căsătorit cu cineva care suferă de o tulburare de personalitate. Se spune că prin comunicare se pot rezolva multe, dar poate ție ți-e greu să-ți amintești o perioadă în care căsătoria să fi fost una liniștită.

Mai degrabă, fiecare an aduce parcă mai multă dramă, mai multă intensitate și frustrare, mai multă distanțare și ostilitate. Eforturile de a îmbunătăți situația sunt temporare și, în cel mai bun caz, superficiale.

În acest caz, este posibil ca unul dintre soți să aibă o tulburare de personalitate. Există mai multe tipuri de tulburări de personalitate: paranoide, schizoide, schizotipale, antisociale, borderline, histrionice, narcisice, evitante, dependente și obsesiv-compulsive.

Potrivit yourtango.com, specialiștii atrag atenția că fiecare are propriul său comportament centrat pe ego, inflexibilitate, distorsiune și control al impulsurilor în medii multiple începând cu adolescența. Chiar dacă tulburarea de personalitate a existat cu siguranță și pe vremea primelor întâlniri, nu a devenit evidentă până la căsătorie.

Semne ale tulburărilor de personalitate în căsătorie: 1. Simți că îți pierzi mințile

Adesea, nu poți înțelege sau comunica eficient ceea ce se întâmplă în căsătorie. Cel care suferă de tulburare de personalitate te-a convins că tu ești problema cu o listă de greșeli, eșecuri și temeri. Astfel, ajungi să dezvolți anxietate, ești stresat, descurajat și chiar deprimat.

2. Există o versiune a sinelui pe care soțul tău o are cu prietenii și alta acasă

În timp ce tulburarea este omniprezentă (în fiecare mediu), de obicei capătă o apariție distinctă pentru diferiți oameni. Dacă soțul care are o tulburare de personalitate vrea să impresioneze pe cineva, este uimitor de „activ”. Dar odată ce devin confortabil, masca este îndepărtată și acțiunile sunt contrare.

3. Simți că mergi pe coji de ouă

Ai ajuns să îți „citești” soțul/soția, pentru a vedea ce fel de noapte va fi. După un timp, începi să te bucuri când soțul tău nu este acasă pentru că atmosfera este mai ușoară și mai puțin stresantă.

Semne ale tulburărilor de personalitate în căsătorie: 4. Soțul este rezistent la schimbare

Cei care suferă de tulburări de personalitate vor vorbi despre schimbare, dar asta înseamnă, de fapt, că tu ești cea care trebuie să te schimbi. Cu toate acestea, soțul cu tulburare de personalitate nu dorește ca tu să devii sănătos din punct de vedere psihologic, pentru că ai putea să-i părăsești. Mai degrabă, acesta încearcă să te modeleze pe  într-o poziție mai subordonată, astfel încât să aibă mai multă influență de controlat.

5. Terapia de cuplu nu funcționează

Terapia tradițională de cuplu sau seminariile au puțin efect de durată asupra celor cu tulburare de personalitate. Terapia individuală pentru ambele părți, care abordează problemele de personalitate și încorporează noi granițe, poate fi destul de eficientă atunci doar când ambele părți doresc să păstreze căsătoria.

6. Ai mereu senzația că ești mințit

Deși poate să nu fie foarte evident, există un model de exagerări inutile, evitarea subiectelor sensibile și omisiunea informațiilor cheie. Interesant este că soțul cu tulburare de personalitate proiectează adesea aceste comportamente asupra soțului/soției într-un efort de a distrage atenția negativă de la ele.

Semne ale tulburărilor de personalitate în căsătorie: 7. Adevărul este în mod constant răsucit de denaturarea realității de către soțul tău

Pentru a obține o anumită conformare de la un soț, persoana care suferă de tulburare de personalitate recurge adesea la un anumit tip de comportament abuziv și manipulator. Cele tipice includ atacurile verbale, izolarea de prieteni și familie, intimidarea, constrângerea sexuală și reținerea de bani.

8. Soțul tău nu-și asumă responsabilitatea niciodată

Chiar și în rarele cazuri în care sunt spuse, cuvintele „Îmi pare rău” sunt de obicei urmate de un calificativ precum „dar tu…”. Nu există o acceptare reală a responsabilității sau a răspunderii. Este întotdeauna vina ta, la un anumit nivel. Chiar și atunci când o terță parte indică o problemă, acea persoană devine cea mai recentă țintă pentru soțul tău.

9. Cantitatea de stres generată în casă este complet inutilă

Cu toate acestea, soțul tău pare să prospere în astfel de medii. Când există puțin haos, acesta tind să creeze ceva din nimic doar pentru a se plânge de asta. Nu există satisfacție de durată.

Semne ale tulburărilor de personalitate în căsătorie: 10. Totul este despre soțul/soția tău/ta

Este vorba despre cum simt ei, ce gândesc și de ce fac ceea ce fac. Singura dată când conversația se îndreaptă către tine este pentru a te acuza sau a te învinovăți de ceva. Emoțiile, gândurile, acțiunile și percepțiile lor sunt întotdeauna corecte. Aceasta are ca rezultat o atitudine superioară care face imposibilă adevărata intimitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel