Sari la conținut

Ce îi sfătuiește psihologul logoped pe părinții copiilor cu tulburare de spectru autist

Simptomele autismului pot fi ameliorate cu bai fierbinti
Simptomele autismului pot fi ameliorate cu bai fierbinti

Tulburarea de spectru autist. Copiii cu TSA sunt copii speciali, diferiți, dar minunați. Zilnic învățăm de la ei cum să fim mai creativi, mai buni și mai răbdători.

Tot de la ei am aflat că nu există satisfacție mai mare decât să vezi o mamă cu ochii în lacrimi la auzul primului „mama”, pe care se temea că nu îl va auzi vreodată.

Ședințele de logopedie în care micuțul din fața noastră are TSA sunt o provocare, pentru că este necesar să descoperim mereu noi și noi metode prin care să îi atragem și să îi determinăm să emită (sunete, cuvinte, propoziții), au povestit pentru Doctorul Zilei Elena Șerban, psiholog logoped București și Andreea Năstase, psiholog logoped București.

Cum facem asta?

Distrându-ne împreună cu ei și folosind orice avem la îndemână pentru a crea materiale logopedice. Și mai important decât atât, având încredere în ei și în potențialul lor. Pornim de fiecare dată la drum cu speranță și optimism și copilașii simt asta.

Copiii cu TSA sunt dispuși să pronunțe mai rapid dacă logopedul folosește marionete, degetare, jucării de plastic, imagini. Un alt truc, în cazul doamnelor, este rujul de culoare aprinsă, care le direcționează atenția către gură și astfel văd mișcările executate. Spre exemplu, se pot crea animăluțe din fetru care se prind cu scai pe o planșă și copilul trebuie să emită onomatopeele specifice fiecărui animal. Sau se poate face o roată cu cartonașe cu animale și copilul potrivește animale din plastic și emite onomatopeele respective.

Am reușit să facem copii să emită vocalele sau primele cuvinte folosind un modulator de voce sau tubul de la hârtia igienică. Instant, când aud cum vocea se modifică (modulatorul de voce și tubul de la hartia igienică fac acest lucru) pronunță și ei. Noul îi atrage și îi distrează.

Se pot crea diverse jocuri cu zar, pe care să fie scrise silabe sau cuvinte și copilul să țopăie cu ajutorul unor animale de plastic sau să plimbe o mașinuță acolo unde este necesar în funcție de numărul de pe zar.

“Scaunele muzicale logopedice” este un joc pe care noi l-am inventat, pornind de la jocul pe care îl cunoaștem cu toții. De data aceasta, când muzica se oprește, cel care se așează pe scaun trebuie să emită un sunet sau un cuvânt.

Am descoperit că atunci când realizează activități ce determină dezvoltarea motricității fine( băgat monede în orificiile unei cutii, sortat diverse obiecte, pictat cu degețelele, potrivit pom-pom etc), copilașii cu TSA tind să pronunțe cuvintele mai bine și fără a se frustra. Când intervine frustrarea, folosim de multe ori cântatul ca să îi calmăm, jucăriile lor preferate, îmbrățișările etc.

Un alt joc ce se poate folosi cu copilasii cu tulburare din spectru autist este Joculețul Twist adaptat, și anume pe fiecare bulină e scrisă cate o vocală și copiii sar pe cate o bulină si pronunță sunetul scris pe bulina respectivă.

De asemenea este de dorit sa i se vorbească cântat copilului cu TSA, pentru că așa, cuvintele prind viață , linia melodică ajungând mai repede la acesta.

Copiii sunt mult mai dispusi la vocalize in momentele in care se sunt mai relaxați si se simt bine. Limbajul se stimuleaza si se dezvoltă in situațiile de joc si interacțiune socială.

Fiecare cuvânt nou rostit ne inundă inima cu bucurie și ne dă putere să luptăm alături de copilul din fața noastră, ne-au mai spus cele două doamne psiholog Elena Șerban și Andreea Năstase.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: