Sari la conținut

Ce impact are hipertensiunea arterială asupra organismului: 5 efecte devastatoare

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiunea arterială,efecte devastatoare asupra corpului

Hipertensiunea arterială, efecte devastatoare asupra organismului. În timp ce persoanele cu hipertensiune arterială pot să nu sufere de niciun simptom semnificativ de ani de zile, starea de sănătate poate afecta diferite funcții ale corpului. Nu degeaba hipertensiunea este denumită ucigașul tăcut.

Tensiunea arterială crescută într-o perioadă de timp poate perturba funcțiile corpului, crescând riscul de multe boli mortale, de la atac de cord, accident vascular cerebral, până la insuficiență renală. Hipertensiunea arterială nerezolvată poate fi extrem de periculoasă și poate duce la moarte prematură.

recomandări medici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Persoanele cu hipertensiune arterială de multe ori nu prezintă niciun simptom de ani de zile și acesta este motivul pentru care monitorizarea regulată a tensiunii arteriale este crucială mai ales după o anumită vârstă. Dureri de cap, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, sângerări nazale, amețeli, dureri în piept sunt câteva dintre simptomele revelatoare ale hipertensiunii arteriale.

Deoarece impactul tensiunii arteriale nu este uneori resimțit în mod direct, ar trebui luate măsuri pentru a-i atenua impactul silențios: monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, adoptarea unui stil de viață sănătos pentru inimă și solicitarea de intervenție medicală în timp util sunt esențiale pentru gestionarea tensiunii arteriale crescute.

Hipertensiunea arterială: 5 efecte devastatoare asupra organismului

Iată cinci moduri în care această amenințare tăcută vă afectează corpul.

1. Sistemul cardiovascular: Hipertensiunea arterială exercită o presiune excesivă asupra inimii, forțând-o să pompeze sânge împotriva rezistenței crescute. În timp, aceasta duce la îngroșarea mușchilor inimii (hipertrofie ventriculară stângă) și crește riscul de insuficiență cardiacă. În plus, presiunea constantă dăunează vaselor de sânge, contribuind la ateroscleroză și crescând probabilitatea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

2. Sănătatea creierului: Hipertensiunea arterială joacă un rol important în bolile cerebrovasculare. Tensiunea arterială crescută dăunează vaselor de sânge delicate din creier, crescând riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, este un factor cheie la demența vasculară, afectând funcția cognitivă și memoria.

3. Leziuni renale: Rinichii joacă un rol crucial în reglarea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială persistentă le poate compromite funcția. În timp, poate duce la boli renale cronice, reducând capacitatea organelor de a filtra deșeurile și de a menține echilibrul electrolitic.

4. Deficiență de vedere: Ochii sunt o fereastră către sănătatea noastră generală, iar hipertensiunea arterială poate întuneca această fereastră. Hipertensiunea arterială lezează vasele mici de sânge din ochi, ducând la retinopatie hipertensivă. Această afecțiune poate provoca probleme de vedere și, dacă este lăsată netratată, poate duce la pierderea permanentă a vederii.

5. Boala arterială periferică: Hipertensiunea arterială accelerează progresia aterosclerozei, o afecțiune în care arterele se îngustează și se întăresc din cauza formării plăcii. Acest lucru nu afectează numai arterele coronare, ci și arterele din membre, ducând la boala arterială periferică. Reducerea fluxului de sânge la extremități poate provoca durere, vindecarea încetinită a rănilor și crește riscul de infecții.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel