Sari la conținut

Ce indică diferitele forme de grăsime de pe burtă? Cum putem elimina grăsimea de pe burtă?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Tipuri de burtă

Vara va fi în curând aici și mulți dintre noi dorim să arătăm perfect. Uneori, însă, burtica noastră nu pare să se reducă în mărime, în ciuda eforturilor noastre.

Pentru a restabili cu succes burta la forma sa originală, trebuie să aflați cauza apariției grăsimii pe abdomen, să o eliminați și să readuceți corpul la normal. Schimbările în ritmul obișnuit al vieții, obiceiurile alimentare și munca afectează întotdeauna corpul uman. Pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen cu un efort minim, determinați tipul abdomenului și începeți să acționați activ asupra eliminării grăsimilor. Există cinci tipuri de burtă. Să citim despre toate și să aflăm cum este posibil să slăbim:

Burta „de stres”

Un astfel de abdomen, după cum sugerează și numele, apare din cauza stresului. Acest lucru se întâmplă deoarece stresul crește nivelul de cortizol, iar nivelurile crescute de cortizol pe termen lung sunt strâns asociate cu riscul obezității. Majoritatea grăsimii din acest tip de abdomen se află în partea din față și în zona buricului.

La atingere, stomacul este mai greu decât moale. Trebuie să eliminați stresul, să limitați consumul de cafea și să consumați mai multe alimente care conțin magneziu. Uneori este dificil să eviți un factor de stres (de exemplu, dacă ești stresat la locul de muncă), dar există diverse practici pentru a atenua situația, cum ar fi yoga și meditația. Somnul suficient este, de asemenea, important pentru reducerea stresului.

Cum scapi de acest tip de burtă:

  • Nici regimurile restrictive, nici suprasolicitarea la sală nu te vor ajuta. Este necesar doar să dormi bine, să te odihnești mai des și să înveți cum să îți monitorizezi nivelul de stres.
  • Cu toate acestea, regimul alimentar necesită, totuși, modificări. Evită fast-food-ul și alimentele procesate, ai grijă la poftele pentru sărat și dulce. Pentru aceasta, consumă un mic dejun nutritiv, bogat în proteine.
  • Limitează și consumul de cofeină  și optează pentru produsele bogate în magneziu, precum semințele de dovleac, migdalele, spanacul, nucile caju, cartofii cu coajă, cerealele integrale și soia.

Burta „hormonală”

Dacă burta ta se simte ca o pernă pe fiecare parte, aceasta înseamnă că ai un dereglaj hormonal. Pentru a scăpa de această burtă, trebuie să limitați alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și să consumați mai multe avocado, pește, nuci și ouă. Există multe modificări hormonale care pot duce la creșterea în greutate, de la hipotiroidism la sindromul polichistic ovarian. Insuficiența estrogenilor provocată de menopauză provoacă acumularea grăsimii în jurul burții, „mutând-o” de la șolduri spre regiunea buricului.

În cazul bărbaților, cei care au un nivel mic de testosteron din sânge pot avea un metabolism mai lent, determinând acumularea grăsimii în jurul burții.

Dacă bănuiți că vă îngrășați din cauza hormonilor, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră – numai cu ajutorul lor puteți stabili dacă aceasta este cauza reală.

Cum scapi de acest tip de burtă:

  • Deși ai tentația să alegi produsele rafinate, din făină albă și cu adaos de zahăr, pentru a scăpa de excesul de grăsime, este cazul să le eviți din meniul zilnic;
  • În schimb, optează pentru grăsimile sănătoase, bogate în acizii grași omega 3 (pește și alte produse de mare, nuci și semințe, alge marine) și omega 6 (nuci, ulei de floarea soarelui, seminte de dovleac și de floarea soarelui, ulei de avocado, ouă);
  • Mărește aportul de fibre alimentare – din fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe;
  • Practică exerciții ușoare sau meditații, acestea te vor ajuta să micșorezi nivelul de stres.

Burta balonată

Un astfel de stomac apare din cauza unei diete proaste sau din cauza intoleranței unor alimente, a alergiilor. De regulă, stomacul este plat dimineața, dar apare după-amiaza, deoarece există prea multe gaze în intestin și apare indigestia. Cea mai bună idee este să începi să faci mișcare. Trebuie să faci mai multe exerciții cardio și să dormi mai bine. De asemenea, este important să faceți ajustări la dieta dumneavoastră. Păstrați un jurnal alimentar pentru a înțelege ce alimente vă provoacă balonare, excludeți băuturile cu gaze și sifon și mâncați alimente în porții mici în loc de mese mari.

Burta „de bere”

Dacă bei multă bere, poți avea o astfel de burtă. Sarcina dvs. este să limitați consumul de alcool și să consumați mai multe fructe și legume.

Cum înțelegi că ai o burtă „de bere”: atunci când te așezi, burta rămâne nemișcată, odihnindu-se în poală. În plus, se întâmplă să ai dureri de spate și pofte exagerate pentru alimente dulci.

Cum scapi de acest tip de burtă:

  • Evită alcoolul sau servește tipurile „ușoare” ale acestuia;
  • Nu uita să exersezi;
  • Consumă mai multe fructe, legume și proteine slabe.

 

 

 

 

 

Burta „de mamă”

Dacă aveți o astfel de burtă, atunci ați născut un copil nu cu mult timp în urmă. Aceasta poate fi de fapt o afecțiune gravă numită diastază rectală, nu o problemă cosmetică. Multe mame o experimentează și provoacă alte probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară și de stres și probleme de digestie. Asigurați-vă că vă consultați medicul dacă suspectați că aveți această problemă. Adăugați mai multe alimente care conțin grăsimi sănătoase: pește, nuci, uleiuri și măsline.

Cum înțelegi că ai o burtă „de mamă”: ai scăpat de greutatea acumulată în sarcină, dar burta ta seamănă cu cea din timpul sarcinii.

Cum scapi de acest tip de burtă:

  • Nu exersa în exces, făcând așezări și abdomene, deoarece acestea ar putea accentua afecțiunea;
  • Mergi la medic, dacă se asociază și simptome de dureri stomacale, de spate sau în abdomenul inferior;
  • Exercițiile ideale sunt mersul și cele pentru întărirea mușchilor pelvisului;
  • În cazuri mai complicate poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel