miercuri, martie 29, 2023

Saturația cu oxigen se referă la nivelul (procentul) de hemoglobină oxigenată din sânge, care este transportat din plămâni către diferite organe și ajută la susținerea funcționării vitale. Valorile de peste 94 sunt considerate sănătoase. Cu toate acestea, în COVID, aportul de oxigen din organism ar putea fi afectat acut și este adesea văzut ca un semn al gravității bolii.

Virusul SARS-COV-2 poate provoca inflamații în plămâni și în cavitatea toracică care au impact asupra aportului de sânge oxigenat din organism.

Te-ar mai interesa: Până la cer și înapoi! Asociația Blondie: șansă la...

În timp ce nivelurile de SpO2 între 94-100 sunt considerate sănătoase, valorile sub 94 pot duce la hipoxie, care poate declanșa probleme suplimentare. Valorile de oxigen care scad constant sub 90 sunt considerate semne de alarmă pentru care e nevoie de ajutor medical urgent.

Scurtarea respirației, dificultățile de respirație, durerea toracică sunt semne ale lipsei de oxigen. Acum, lipsa de oxigen și simptomele respiratorii ar putea fi gestionate eficient acasă, într-o oarecare măsură și nu toate cazurile necesită spitalizare. Există însă situații în care pacienții au nevoie de oxigenoterapie. Iată care sunt semnele de alarmă că trebuie să mergi urgent la medic:

Te-ar mai interesa: ALERTĂ la nivel european! Substanțe cu potențial C...

Dacă nivelul de oxigen nu depășește 91 timp de 1-2 ore

Nivelurile de oxigen din sânge (SpO2) peste 95 sunt considerate bune. Valorile între 91-94 ar trebui monitorizate. Cu toate acestea, orice persoană ar trebui să solicite ajutor medical dacă nivelurile de oxigen scad sau persistă în mod constant sub 91.

Cei care se luptă cu afecțiuni respiratorii preexistente, vârstnici și care suferă de complicații pulmonare trebuie să fie neapărat monitorizați de un medic.

Te-ar mai interesa: Dormi mai mult de 8-9 ore? Află care sunt efectele...

Buze albăstrui/albirea feței

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de semnele clasice și comune ale infecției. Cu toate acestea, unele semne, precum cele care apar în cazurile de COVID sever, pot trece ușor neobservate și pot provoca complicații ulterior. Una dintre ele este albăstrire buzelor, albirea feței sau a extremităților.

Culoarea albăstruie a buzelor, denumită și cianoză, din punct de vedere medical, poate apărea atunci când nivelul de oxigen din sânge este extrem de scăzut. În condiții normale, sângele oxigenat sănătos dă pielii noastre o nuanță rozalie. Însă, atunci când nivelurile de oxigen din sânge sunt periculos de scăzute, pot provoca o nuanță albăstruie, palidă, iar pielea se poate simți extrem de rece la atingere. De asemenea, s-a observat acum că, la pacienții care suferă de ”happy hypoxia” (valori scăzute de oxigen, fără alte semne de degradare vizibilă), o nuanță albăstruie poate fi un semn de pericol și necesită îngrijire critică.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila propune o nouă materie pentru cop...

Scăderea nivelului de oxigen și durere în piept sau de plămâni

Nivelurile de oxigen care continuă să scadă sunt un semn de alarmă pentru un pacient cu COVID. În timp ce medicii continuă să sublinieze faptul că nivelurile fluctuante de oxigen ar putea fi gestionate la domiciliu într-o anumită măsură, pacienții ar trebui să fie îndrumați imediat către spital dacă sunt observate următoarele semne:

-Durere în piept

-Scurtarea respirației

-Durere persistentă, presiune în piept

Te-ar mai interesa: CAZ IREAL la Maternitatea din Botoșani. La doar 19...

-Tuse continuă

-Nelinişte

-Dureri de cap tulburătoare

Acestea sunt, de asemenea, considerate a fi semne de avertizare de urgență pentru COVID-19 sever, deci nu ignorați aceste simptome

Confuzie, delir, pierderea cunoștinței

În cazul în care nivelurile de oxigen sunt extrem de scăzute ar putea provoca o mulțime de complicații neurologice, cum ar fi confuzie, delir, amețeli, probleme de concentrare și unele tulburări vizuale. Studii și cercetări mai noi au arătat, de asemenea, că aproape 82% dintre pacienții cu COVID moderate și severe care sunt spitalizați au avut complicații neurologice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private