Sari la conținut

Ce medicamente ar trebui să eviți când te urci la volan. Poți fi tratat precum consumatorii de droguri

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente transportate prin curier devin periculoase pentru sanatate

Există o serie de medicamente cu efecte psihoactive, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele, stimulantele sau opioidele, ce pot afecta gândirea, sentimentele și comportamentul unei persoane.

Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de potențialele efecte ale medicamentelor pe care le luăm și să consultăm întotdeauna un specialist medical sau un farmacist cu privire la influența acestora asupra capacității noastre de a conduce în condiții de siguranță.

Atenție la medicamentele pe care le iei înainte să te sui la volan

Din păcate, ignorarea acestor avertismente poate avea consecințe grave atât pentru șoferi, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Dr. Cristian Paparău, medic legist, atrage atenția asupra unei situații tot mai frecvente, mai ales printre persoanele în vârstă de peste 40 de ani.

Aceste persoane iau adesea medicamente eliberate pe bază de rețetă, precum Anxiar sau Xanax, și se urcă la volan fără să realizeze că se pot confrunta cu consecințe legale grave.

„Tot mai multe persoane, de obicei trecute de vârsta de 40 de ani, mă întreabă dacă reprezintă o problemă faptul că seara iau ‘un Anxiar’, ‘un Xanax’, iar a doua zi conduc.

Atunci când le spun că în fața legii vor fi tratați precum consumatorii de droguri, se îngrozesc. În caz că Doamne ferește vor face un accident cu decesul victimei, sunt șanse mari să ajungă la închisoare”, a avertizat dr. Paparău, potrivit stirileprotv.ro.

Exemple de medicamente care pot fi considerate droguri

  • Antidepresivele, cum ar fi sertralina (Zoloft) sau fluoxetina (Prozac), pot duce la schimbări ale dispoziției, ale gândirii și ale comportamentului.
  • Antipsihoticele, cum ar fi risperidona (Risperdal) sau olanzapina (Zyprexa), pot avea efecte asemănătoare cu cele ale drogurilor psihedelice, cum ar fi LSD sau halucinogene.
  • Stimulantele, cum ar fi amfetamina (Adderall) sau metilfenidat (Ritalin), pot duce la o stare de euforie și pot crește vigilența și concentrarea.
  • Opioidele, cum ar fi morfina sau codeina, sunt analgezice puternice care pot fi abuzate și pot duce la dependență.

Este important de menționat că nu toate persoanele care iau medicamente cu efecte psihoactive sunt considerate drogate.

În cazul în care medicamentele sunt luate conform prescripției medicale și nu cauzează probleme de sănătate sau de comportament, nu se poate spune că persoana este drogată.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel