Sari la conținut

Medicamente comune care pot provoca depresie. Mulți români le utilizează fără să cunoască efectele secundare. Mergi de urgență la medic

abuzul de medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase pentru organism

Medicamentele ar trebui să vă facă să vă simțiți mai bine, dar ele pot avea și efecte secundare sau reacții nedorite. Unele efecte secundare frecvente includ somnolență, gură uscată sau stomac deranjat. Efectele secundare pot fi considerate, de asemenea, minore (de exemplu, curgerea nasului) sau majore (de exemplu, afectarea ficatului). Cu toate acestea, un efect secundar grav și neașteptat al unor medicamente poate fi depresia.

Este important de reținut că depresia poate afecta pe oricine, cu sau fără antecedente familiale de probleme de sănătate mintală. Cu alte cuvinte, nu trebuie să existe depresie în familie pentru ca dumneavoastră să vă confruntați cu această afecțiune în orice moment – inclusiv după ce ați luat medicamente.

Iată ce trebuie să știți despre medicamentele utilizate în mod obișnuit care au depresia ca posibil efect secundar – și ce trebuie să faceți dacă începeți să vă confruntați cu depresia.

Asocierea dintre medicație și depresie

Consumatorii și furnizorii de servicii medicale pot să nu fie conștienți de acest risc ascuns.

Un studiu JAMA a constatat că mai mult de o treime dintre adulți pot utiliza medicamente eliberate pe bază de rețetă care au potențialul de a provoca depresie sau de a crește riscul de sinucidere.

Cercetătorii au descoperit că peste 200 de medicamente utilizate în mod obișnuit au depresia sau sinuciderea enumerate ca efecte secundare potențiale. Dar pentru că multe dintre aceste medicamente – inclusiv contraceptivele hormonale, medicamentele pentru tensiune arterială și inimă, antiacidele și analgezicele – sunt prescrise în scopuri care nu au legătură cu sănătatea mintală, ei se tem că este posibil ca pacienții să nu fie niciodată avertizați cu privire la riscul crescut.

Ce tipuri de medicamente pot avea ca efect secundar depresia?

Iată câteva medicamente utilizate în mod obișnuit care sunt uneori legate de depresie. Discutați cu un furnizor de asistență medicală dacă luați unul dintre acestea și observați schimbări în starea dumneavoastră de spirit.

Beta-blocante

Beta-blocantele, cum ar fi metoprololul, sunt prescrise pe scară largă pentru a trata hipertensiunea arterială, dar sunt, de asemenea, utilizate pentru dureri în piept, bătăi neregulate ale inimii, migrene, tremurături și chiar glaucom. În general, beta-blocantele sunt utilizate pe termen lung. Anumite beta-blocante, în special cele precum propranololul, pot fi legate de depresie în cazul utilizării continue.

Corticosteroizi

Steroizii, cum ar fi prednisonul, sunt utilizați pentru a trata un număr surprinzător de afecțiuni, inclusiv boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul, precum și astmul, alergiile și chiar cancerul. Dar ei pot veni cu un dezavantaj pentru sănătatea mintală.

„Utilizarea cronică este asociată cu o serie de probleme psihiatrice”, a declarat Dr. Nathan. „Poate provoca depresie, anxietate, psihoză – și am văzut toate aceste lucruri.”

Euforia și mania par a fi mai frecvente în cazul utilizării pe termen scurt, în timp ce depresia devine mai proeminentă în cazul unei utilizări mai îndelungate, chiar dacă dozele nu sunt mari.

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Antibiotice

Unele antibiotice au fost asociate cu depresia, în special levofloxacina și ciprofloxacina. Ambele fac parte din familia de antibiotice cunoscută sub numele de fluorochinolone și sunt prescrise pentru infecții bacteriene.

Administrarea unui singur tratament cu medicamente din grupul de antibiotice penicilină a fost asociată cu un risc de depresie cu 23% mai mare. Două cure de penicilină au dus riscul până la 40%, iar cinci sau mai multe cure au implicat un risc cu 56% mai mare.

Un studiu din 2020 a ajutat la explicarea motivelor pentru care antibioticele ar putea provoca depresie. Antibioticele ucid bacteriile, inclusiv bacteriile „bune” din intestin, iar încurcarea bacteriilor intestinale s-a dovedit a provoca depresie – de aici, legătura.

Un alt motiv pentru a vă asigura că luați antibiotice doar atunci când aveți nevoie de ele: Utilizarea excesivă a antibioticelor s-a dovedit a contribui, de asemenea, la răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Interferon

Interferonul este asociat cu un risc semnificativ de depresie.

Medicamentul este utilizat în tratamentul unor tipuri de cancer și al unor infecții virale, cum ar fi hepatita C, precum și al altor afecțiuni. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea și aprobarea mai multor antivirale noi cu acțiune directă (DAA) împotriva virusului hepatitei C (VHC), interferonul nu mai reprezintă tratamentul standard pentru virusul hepatitei C.

Anticonvulsivante

Unele rapoarte au indicat că medicamentele anticonvulsivante (sau anticonvulsivante), cum ar fi topiramatul și gabapentina, pot contribui la depresie.

O explicație este că aceste medicamente suprimă sistemul nervos central (SNC).

„Știm că medicamentele care sunt deprimante ale sistemului nervos central pot fi asociate cu depresia”, a declarat Dr. Cortes Torres.

Anticonvulsivantele sunt, de asemenea, folosite uneori pentru a trata alte afecțiuni, inclusiv tulburarea bipolară, durerea provocată de nervii deteriorați și fibromialgia. Și alte medicamente sunt, de asemenea, considerate depresive ale SNC – cum ar fi benzodiazepinele, inclusiv medicamentele anti-anxietate Xanax și Valium. Și acestea, de asemenea, au fost asociate cu depresia.

Opioide

Analgezicele care dau dependență – responsabile pentru una dintre cele mai mari crize de sănătate publică din istoria Americii – par să crească și ele riscul de depresie.

Dintre adulții americani cu o tulburare de consum de opioide (OUD), 62% aveau o boală mintală concomitentă – iar depresia a fost observată ca fiind una dintre bolile potențiale care ar putea coincide cu OUD.

Controlul hormonal al nașterii

Unele cercetări au găsit o legătură potențială între controlul hormonal al nașterii și depresie sau o calitate mai scăzută a vieții. Modificările hormonale declanșate de controlul nașterii, cum ar fi scăderea testosteronului sau creșterea progesteronului, pot juca un rol.

Cu toate acestea, este important de reținut faptul că anticoncepționalele pot afecta diferit fiecare persoană în parte atunci când vine vorba de depresie, după cum au remarcat autorii unui studiu publicat în 2021.

Mai mult, alte studii nu au făcut neapărat legătura cu contracepția hormonală care provoacă depresie. De exemplu, cercetătorii au stabilit că anticoncepționalele hormonale nu provoacă depresie.

Medicamente pentru arsuri la stomac

Printre cele peste 200 de medicamente citate în studiul JAMA din 2019 se numără două medicamente prescrise în mod obișnuit pentru tratarea arsurilor la stomac: Antiacidele și inhibitorii de pompă de protoni (IPP). Deși depresia nu este o consecință comună a acestor medicamente, unele din aceste clase o enumeră ca un potențial efect secundar.

Administrarea unui IPP, cum ar fi Prilosec (omeprazol) sau Nexium (esomeprazol), poate interfera cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12, un nutrient esențial care produce substanțe chimice care afectează starea de spirit și cogniția. IPP au fost legate de depresie în cel puțin un studiu.

Antiacidele, disponibile cu prescripție medicală și fără prescripție medicală, sunt în general considerate sigure – dar pacienții trebuie totuși să fie conștienți de potențialele efecte secundare, mai ales atunci când sunt luate frecvent sau în cantități mari.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel