Sari la conținut

Ce minuni face pentru organism o cură cu ceapă verde?

Ceapa verde întinerește ficatul
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
ceapa verde întinerește ficatul și reglează colesterolul

O cura cu ceapă verde are efect detoxifiant, reglând şi activitatea anumitor glande din corp, motiv pentru care este considerată un antialergic natural foarte valoros.De asemenea, este bogată în vitamine şi în săruri minerale extrem de importante pentru efortul fizic. În plus, conţine eteri şi compuşi cu siliciu care nu se găsesc în alte alimente.

Combate cancerul
Sucul de ceapă verde este un bun detoxificant şi, în acelaşi timp, ţine sub control afecţiunile de natură oncologică. Acest suc se obţine din patru-cinci fire de ceapă, de la care se foloseşte atât partea albă, cât şi cea verde. După ce se mixează timp de un minut, se strecoară printr-un tifon dublu, iar zeama obţinută se împarte în trei şi se bea cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Cura cu suc de ceapă trebuie ţinută timp de două săptămâni şi se reia de câte ori este nevoie.

Scade glicemia
Bolnavii de diabet îşi pot ţine glicemia sub control cu această legumă. Se ia 1 kg de ceapă verde de la care se folosesc bulbul şi frunzele. Acestea se mixează timp de un minut, după care se adaugă 1,5 litri de apă plată. Amestecul se mai mixează încă un minut, apoi se pune la păstrat într-un recipient de sticlă închis ermetic şi se ţine în frigider. Cura durează zece zile, apoi se face o pauză de 20 de zile, iar tratamentul se poate întinde pe o perioadă nelimitată. Doza zilnică recomandată este de o jumătatea de pahar de trei ori pe zi, înaintea meselor.

Pe lângă vitaminele B şi C, dar şi potasiu şi calciu, ceapa verde conţine şi alţi compuşi cu efecte terapeutice importante, cu efecte mai puternice decât ale cepei mature: alicina, cea care îi dă mirosul specific, are proprietăţi antibiotice şi antivirale, fiind un protector al căilor respiratorii şi al plămânilor; cvercitina, un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului; clorofila, elimină din organism metalele grele şi alte substanţe nocive aflate în alimente sau aer.

Previne virozele respiratorii
Ceapa, ca şi usturoiul verde, stimulează sistemul imunitar şi distruge direct virusurile gripale.
Datorită alicinei, care este un antibiotic şi un expectorant puternic, şi al clorofilei, care are efecte antiinflamatoare, ceapa verde este eficientă ca adjuvant atât în bronşitele infecţioase, cât şi în bronşitele alergice, fiind şi un bun mijloc de prevenire a astmului bronşic.
Tot alicina din bulb, care are proprietăţi anticoagulante, împiedică formarea cheagurilor de sânge, fiind recomandată în cazul tromboflebitelor sau trombozelor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel