marți, octombrie 19, 2021

Sănătatea noastră depinde în mod direct de obiceiurile zilnice și deprinderile personale. Anumite acțiuni, pe care le facem în repetate rânduri, ne pot afecta sănătatea sau, dimpotrivă, ne pot ajuta să fim cât mai

puternici. Adesea, însă, întâmpinăm dificultăți în a avea grijă de noi. Oare știi cum să o facem, cu adevărat?

Nu de puține ori avem tendința să lăsăm propriile nevoi la sfârșitul zilei, săptămânii, lunii. Este sănătos și esențial să ai grijă de tine, mai întâi. Cu toate acestea, multe persoane nu știu cum să o facă sau ignoră semnalele organismului.

Lipsa de grijă poate fi influențată, de asemenea, de factori sociali, externi, de lucruri pe care le învățăm fără să vrem din jurul nostru. Iată cum să le conștientizezi și, implicit, să schimbi lucrurile în favoarea ta.

Cum să avem grijă de noi?

Dr. Vasi

Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie într-un simplu text majoritatea motivelor care ne opresc să fim noi înșine și, de asemenea, să avem grijă de noi exact așa cum am avea nevoie.

De ce nu ai grijă de tine?

Dacă stai puțin și-ți analizezi viața, observi că-n capitolul sănătate ai numeroase carențe. Sănătatea e un deziderat principal, iar o lipsă de interes aici pare o autosabotare. Cu toate acestea, se întâmplă. Chiar prea des. De ce o faci? De ce o facem?

Există mai multe motive și lipsa de grijă pentru noi înșine poate fi explicată prin elemente pur personale, familiale, societale.

De exemplu, fumatul, consumul de alcool sau droguri la vârste tinere au o justificare relativ simplă: persoana în cauză se simte, la momentul respectiv, disociată de viitorul adult. Dacă un adolescent fumează, conștientizează vag că actul în sine îi face rău, dar nu-l impresionează asta, pentru că știe că la un moment dat va fi un adult nefumător, sănătos, cu un job bun, cu familie frumoasă. Simte că varianta actuală și cea viitoare nu au nicio legătură. Proiecția psihică e o păcăleală în sine.

O categorie interesantă este reprezentată de somn, în speță aici de anularea lui voită

Pierderea nopților la tinerețe e văzută mai degrabă ca o putere; tinerii sunt convinși că organismele lor puternice nu vor suferi deloc. Fie că pierd nopțile pe distracție sau muncă grea, oamenii se gândesc că la un moment dat se vor liniști sau vor atinge un nivel de bunăstare materială care le va permite o viață echilibrată. Științific, medical vorbind, pierderea nopților la vârste tinere atrage repercusiuni serioase pe termen lung, iar tiparele de gândire expuse mai sus ar trebui evitate. Iluzia cu echilibrul care va veni cândva e iarăși un mecanism de negare a realității.

Familia

poate dicta, direct sau indirect, felul în care vei avea grijă de tine. Dacă familia îți oferă suficientă educație și un mediu optim de viață, vei descoperi din timp cum să trăiești sănătos. Dacă cei din familie merg la controale anuale, cel mai probabil o vei face și tu. Dacă cei din familie au grijă de dantură, o vei face și tu. Grija pentru dinți a fost, în diverse studii, asociată cu starea familiei. Copiii care au crescut în familii disfuncționale și-au neglijat dantura.

Poate părea absolut banal, dar dinții contează enorm în arhitectura întregii sănătăți

Un zâmbet frumos îți poate schimba fața, îți deschide uși, îți oferă încredere de sine. Problemele dentare atrag probleme în lanț. Vei ascunde dinții, vei avea șanse reduse în a stabili relații, vei avea probleme de stimă, te vei lupta cu infecțiile, vei consuma mai mult antibiotic, poți avea un risc crescut de a face alte infecții generale, te vei chinui la dentist, vei plăti sume mari de bani pentru reparații. Prevenția aici e sfântă și ea ține de tine, de modele, de familie, de educație.

Nu ai grijă de tine și pentru că societatea în care trăiești nu pune preț pe educația pentru sănătate

Dacă nu există campanii de informare, ore dedicate în școli, programe de screening, materiale coerente care să circule în media, nu vei fi suficient de sensibilizat la anumite subiecte importante. Informația e crucială în sănătate. Din păcate, o țară cu educația la pământ nu poate avea pretenții mari pe prevenție, aderență la anumite programe, deplasarea la consulturi de rutină, din moment ce tendința este de a ignora știința, tocmai prin lipsa de cunoaștere suficientă a ei.

Mi-ar plăcea să ai mai multă grijă de tine. Indiferent de vârstă. Nu, nu vei fi altă persoană peste câteva decade. Da, fumatul îți face rău oricând și-l vei simți și mai târziu. Nu, nu ești atotputernic când ești tânăr. Dormi bine în fiecare noapte. Ai grijă de dinții tăi. Mergi la medic să afli că ești bine. Informează-te corect. Le faci pe toate pentru viața ta”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

Ultimele stiri