miercuri, iunie 29, 2022

Ce pățesc femeile care muncesc în Sâmbăta Morților. Pentru că românii sunt interesați de superstiții, vă spunem câteva lucruri mai puțin știute despre această sărbătoare.

MOȘII de VARĂ 2022. Obiceiuri mai puțin știute! Ce este interzis să faci astăzi. Moșii de vară sau Sâmbăta Morților de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare în care se face pomenirea morților.

Cu prilejul Moșilor de vară, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Te-ar mai interesa: CAISELE, pline de vitamine și minerale. Iată ce bo...

Sâmbăta, 19 Iunie, sunt Moşii de vara, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecăţi) şi Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor), scrie crestinortodox.ro.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moşii de vară”), Biserica face pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuita în duminica următoare.

Te-ar mai interesa: Cei mai mari dușmani ai creierului. Vlad Ciurea: „...


Se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă

Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților.

Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.

MOȘII de VARĂ 2022. Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi.

Te-ar mai interesa: Pericolul HIV: În lipsa unui set de programe relev...

Dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. Se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădina lor să rodească.

Ce pățesc femeile care muncesc în Sâmbăta Morților. Se spune că dacă arunci afară o crenguța de tei sfințit în timpul ploii, această va înceta. Mai mult, în trecut se credea că femeile care muncesc în această zi vor avea mâinile amorțite.

Te-ar mai interesa: Cercetători români: DESCOPERIRE legată de SARS-CoV...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private