vineri, august 12, 2022

Ce presupune vaccinarea încrucișată. Dr. Andrei Baciu: „Schema completă de vaccinare nu se modifică”

Potrivit CNCAV, doza a treia este ferm recomandată următoarelor persoane:

  • celor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • celor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

„Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească toţi cei care îşi doresc să facă doza trei este să aibă minim 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze, indiferent de ce timp de vaccin vorbim”, a declarat dr. Andrei Baciu, marţi, potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: 13 august, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ...

Ce presupune vaccinarea încrucișată

Totodată, dr. Baciu a explicat ce înseamnă această doză suplimentară, dar şi ce înseamnă o vaccinare încrucişată.

„În România, avem patru tipuri de vaccinuri diferite împotriva COVID-19. Cine se poate vaccina cu cea de-a treia doză? Toţi cei care s-au vaccinat cu serurile care au două doze. Vorbim în primul rând de Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Pentru Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, încă nu există recomandarea unei doze de rapel.

Când facem rapelul, adică cea de-a treia doză, putem să alegem dintre cele două tipuri de vaccinuri care sunt construite pe baza tehnologiei de ARN messager. Aici, alegem fie Pfizer, fie Moderna, însă recomandarea este să te vaccinezi cu acelaşi vaccin. Dacă te-ai vaccinat cu Pfizer, faci doza trei tot cu Pfizer, acelaşi lucru şi în cazul vaccinului Moderna.

Te-ar mai interesa: Urmează un weekend cu furtuni puternice și ploi to...

Cei cu AstraZeneca pot alege oricare dintre cele două vaccinuri, dar pentru primele două categorii care vor să facă schimbul, vaccinarea heterogenă, avem date că este la fel de benefică cea de-a treia doză şi cu altă doză decât primele două administrate deja”, a mai explicat dr. Baciu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a ținut să precizeze că vaccinarea cu doza a treia se poate face fără programare.

Te-ar mai interesa: Vremuri bune pentru aceste zodii: Care sunt nativi...

„Toată lumea care doreşte să facă o programare, poate face acest lucru pe platforma pe care o cunoaştem deja. Dacă nu, ne putem prezenta în orice fel de centru de vaccinare pe care îl avem deschis doar cu buletinul. Dacă îndeplinim această condiţie minimă de 6 luni de la cea de-a doua doză, putem să facem pe loc cea de-a treia doză”, a spus dr. Baciu. .

Dr. Andrei Baciu: „Schema completă de vaccinare nu se modifică”

Schema completă de vaccinare presupune, în continuare, două doze administrate, subliniază secretaruld e stat în Ministerl Sănătății.

Te-ar mai interesa: Făcute la 12 noaptea, 12 mătănii către Maica Domnu...

„Acest concept de schemă completă de vaccinare rămâne în continuare definită aşa cum s-a mai definit. Adică, o schemă completă înseamnă a avea două doze administrate. Deşi se face cea de-a treia doză, va rămâne valabilă această regulă de schemă completă.

Sigur că se va elibera o adeverinţă pentru administrarea dozei trei.

Oricum, din datele pe care le avem de la celelalte ţări care au început deja administrarea celei de-a treia doză, aceştia ne spun că din potrivă, chiar sunt mai puţine reacţii adverse declarate”, a spus medicul.

Te-ar mai interesa: Dr. Vasi Rădulescu: Ce expresii să folosim la medi...

Care sunt recomandările în ceea ce privește vaccinarea, pentru femeile însărcinate?

„Evident că există tipuri şi tipuri de recomandări care pot să varieze în funcţie de vârstă şi patologii asociate, dar, în linii mari, vaccinarea este recomandată inclusiv femeilor însărcinate. Deci, nu este niciun fel de problemă din acest punct de vedere”, a mai precizat medicul secretarul de stat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private