Sari la conținut

Ce să conțină și ce să nu conțină alimentația ta dacă ai cancer

Alimentația omului este un factor decisiv pentru starea sa de sănătate. Cu cât riscăm mai mult, cu atât suntem mai predispuși bolilor grave.

O persoană își face, de cele mai multe ori, rău singur. O dietă nesănătoasă și un stil de viață cu vicii îi poate distruge sănătatea. Grăsimile trans, prăjelile, alimentele de tip fast food, mâncarea semipreparată, dulciurile în exces, fumatul și lipsa odihnei de calitate (un somn sănătos care începe înainte de miezul nopții, într-o cameră întunecată și aerisită, fără televizor sau telefon care să vegheze) sunt cei mai importanți factori de risc atunci când vorbim de apariția cancerului.

OMS recomandă eliminarea grăsimilor trans din alimentație, margarina fiind produsul resprezentativ al acestei dăunătoare categorii.

Ce faci atunci când ai cancer? Când boala este abia depistată sau ești în toiul terapiei anti-cancer? Cum trebuie să fie alimentația acestui pacient?

Ne-a spus domnul doctor Amedeo Grigorean, medic medicină generală și nutriționist.

În timpul radioterapiei, parțial și în timpul chimioterapiei, e bine să fie o cantitate redusă de antioxidanți, pentru că a fost dovedit că în timpul terapiei, acești antioxidanți interferează cu aceste tratamente și este bine să fie cantități mai mici. Nu trebuie eliminate, ci doar diminuată cantitatea.

Se pare că un aport mare de antioxidanți ar scădea eficiența terapiei în cancer. Se vor lăsa doar sursele naturale din legume și fructe, doar că vor fi excluse cele cu mulți antioxidanți. Ca exemplu, în timpul terapiei anti-cancer este bine să se evite citricele, fiindcă ele conțin mulți antioxidanți. Se vor reintroduce în alimentație după terminarea terapiei.

Zahărul va lipsi cu desăvârșire, fiindcă glucoza hrănește celulele canceroase. Așadar, se vor evita produsele cu zahăr. Nu trebuie înlocuit nici cu aspartam sau zaharină, o linguriță de miere este permisă sau extractul de ștevie, un produs blând și care nu produce niciun neajuns, până acum nu a fost asociat cu nicio boală.

În timpul tratamentului anticancer nu se modifică stilul alimentar. Un vegetarian nu este obligat să consume carne, iar unui carnivor nu i se va impune să renunțe la carne. Importantă este proveniența cărnii, pe cât posibil să cumpărați de la fermieri locali.

Medicul care tratează pacientul îi va prescrie acestuia suplimente proteice, pentru că aportul de proteine este foarte important. Slăbirea masivă în timpul cancerului este o problemă serioasă, de aceea organismul trebuie susținut proteic.

În corpul pacientului oncologic se întâmplă niște anomalii. Poate pierde multă masă musculară, mai ales în stadiile avansate.

Un alt aspect deloc de neglijat în ceea ce îl privește pe pacientul oncologic este starea de spirit. O persoană pozitivă, cu mare încredere că tratamentul îi reușește, că se face bine, că lucrurile funcționează va fi mult mai avantajată.

Medicul Amedeo Grigorean recomandă tuturor pacienților săi o porție generoasă de optimism.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel